AFP or licensors

Duizenden mensen op poolparty in Wuhan, de stad in China waar het coronavirus voor het eerst uitbrak

Op foto's is te zien hoe duizenden mensen, dicht op elkaar gepakt deelnemen aan een poolparty in een waterpretpark in de Chinese stad Wuhan. Van mondmaskers of afstand houden, is er geen sprake. De foto's lokken veel negatieve reacties uit, aangezien het coronavirus nog niet verdwenen is in de stad waar het voor het eerst uitbrak.

De poolparty vond, samen met een elektronisch muziekfestival, plaats in het waterpretpark Wuhan Maya Beach. Duizenden feestvierders in zwempakken dansten rond in het water.

Alle aanwezigen stonden dicht bij elkaar, sommige mensen dreven rond op zwembanden terwijl daar eigenlijk geen plaats voor was. Niemand droeg een mondmasker en er werd ook geen afstand gehouden.

De feestvierders staan zeer dicht op elkaar. Van social distancing is er geen sprake.
AFP or licensors

Negatieve reacties

In de stad Wuhan zijn de veiligheidsmaatregelen om het coronavirus in te dijken al een hele tijd gelost. Grote bijeenkomsten zijn weer toegestaan, mensen moeten geen afstand meer houden.

De poolparty in de Chinese stad Wuhan leidt op sociale media tot een storm van protest: veel mensen vinden het niet kunnen dat de inwoners van Wuhan nu feesten terwijl de stad net de plaats is waar in december 2019 de eerste besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Het virus, dat intussen wereldwijd meer dan 21 miljoen mensen besmet heeft, is nog steeds niet verdwenen. 

Eerste coronabesmetting en lockdown

Wuhan is niet alleen de stad waar het virus uitbrak, het was ook de eerste stad wereldwijd die in lockdown ging. Van 23 januari tot 8 april was de stad 76 dagen afgesloten van de wereld. Sinds midden mei telde de stad geen enkele coronabesmetting meer.

Daarom probeert men geleidelijk aan naar een terugkeer van het normale leven te gaan. De horeca, bioscopen en andere recreatiemogelijkheden openen hun deuren weer.

Het Wuhan Maya Beach waterpretpark ging op donderdag 25 juni opnieuw open. Volgens de manager van het park, steeg het bezoekersaantal vooral in de maand augustus. Dezer dagen krijgt het park elk weekend 15.000 bezoekers over de vloer.

In Wuhan probeert men geleidelijk aan terug te gaan naar het normale leven. Horeca, pretparken en andere recreatiemogelijkheden mogen hun deuren weer openen.
AFP or licensors

Ondertussen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook gereageerd op de poolparty in Wuhan. Epidemiologe Maria Van Kerkhove zegt al verschillende foto's van soortgelijke poolparty's gezien te hebben. Ze zegt dat we mensen niet mogen veroordelen "omdat ze hun leven willen leven".

Tegelijk waarschuwt ze ook: volgens haar zijn jongeren "niet onoverwinnelijk" in deze epidemie. Het virus verspreidt zich in Azië nu vooral bij mensen onder de 50 jaar. Van Kerkhove raadt jongeren dan ook aan om druk bezochte plaatsen te vermijden wanneer dat mogelijk is.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen