Ellen Degeneres ontslaat producers van haar populaire talkshow na heisa over verziekte sfeer: wat is er aan de hand?

De populaire Amerikaanse talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres heeft drie producers van haar programma ontslagen na beschuldigingen over een verziekte werksfeer. DeGeneres ligt al maanden onder vuur omdat het er achter de schermen van haar talkshow niet zo lieflijk aan toe zou gaan als op televisie. De presentatrice heeft zich bij al haar medewerkers uitgebreid verontschuldigd.

"The Ellen DeGeneres Show", de dagelijkse talkshow van actrice en comedienne Ellen DeGeneres (62) is bijzonder populair in de Verenigde Staten. Ook Ellen zelf is een publiekslieveling. In de gesprekken met haar bekende en onbekende gasten toont ze zich genereus en empatisch, in haar praatje aan het begin en einde van het programma spreekt ze verbindende taal en roept ze op tot hoop en samenhorigheid. "Wees lief voor elkaar", daarmee sluit ze elke show af.

Maar Ellens reputatie heeft de laatste maanden een flinke knauw gekregen. Zowel (ex-)medewerkers als gasten hebben zich negatief uitgelaten over de gang van zaken achter de schermen van het programma en over wat sommigen het diva-gedrag van Ellen noemen.

"De hele werkomgeving is verziekt"

De bal ging aan het rollen nadat de Nederlandse YouTube-ster Nikkie de Jager ("NikkieTutorials") in januari te gast was in Ellens show. De Jager maakte er bekend dat ze transgender is. Hoewel ze vereerd was om haar verhaal voor zo'n groot publiek te mogen vertellen, was ze teleurgesteld in de gang van zaken achter de schermen. "Ik werd niet eens persoonlijk begroet door haar, zoals Nederlandse talkshowhosts dat wel doen. Het was afstandelijk en kil, dat had ik niet verwacht", klonk het achteraf.

Nikkie de Jager deed haar uitspraken over Ellen in het praatprogramma "De wereld draait door" op de Nederlandse televisie, maar ze haalden binnen de kortste keren de internationale pers. Ook andere gasten en vooral ex-medewerkers van het programma deden daarop een boekje open.

Een ex-medewerker vertelde in mei aan The New York Post: "Is ze altijd aardig? Nee. Het irriteert me dat mensen altijd maar denken dat ze lief en begaan is en dat ze daarmee wegkomt”, vertelde hij. In andere media luidde het dat Ellen personeelsleden naar huis stuurde als ze vond dat ze "stonken" of geen kauwgum aten voor ze met haar praatten.  

Het probleem zou niet zozeer Ellen zelf zijn, wel de hele werkomgeving. Dat blijkt uit getuigenissen van tien voormalige en één huidige medewerker bij BuzzFeed vorige maand. Zij noemen de werksfeer toxic, giftig, verziekt. Sommigen vertelden dat ze berispt of ontslagen waren nadat ze zich ziek hadden gemeld of op een werkdag de begrafenis van een naaste hadden bijgewoond. Pesten zou een probleem zijn, net als racisme en intimidatie door het hogere management.

Het probleem ligt bij de producers. Zij zorgen voor een vervelende werkcultuur. De mensen om haar heen beschermen Ellen. Ze vertellen haar wat ze wil horen. Daardoor heeft ze geen flauw idee wat er zich werkelijk afspeelt op de werkvloer.

Ex-medewerkers aan BuzzFeed

Er was geen echte kritiek op Ellen zelf. "Mensen zeggen dat zij het probleem is, maar dat is ze niet. Het probleem ligt bij de producers die de boel leiden. Zij zorgen ervoor dat er een vervelende werkcultuur is. Ze denken dat iedereen het zo leuk vindt om hier te werken dat niemand weggaat", luidde het. "De mensen om haar heen beschermen haar. Ze vertellen Ellen wat ze wil horen. Daardoor heeft ze eigenlijk geen flauw idee wat er zich werkelijk afspeelt op de werkvloer."

Het is wel teleurstellend dat ze zich niet meer over haar medewerkers bekommert. "Aan het einde van de rit is het toch de "The Ellen DeGeneres Show, dus zij is en blijft hoofdverantwoordelijk voor de gang van zaken."

Ellen: "Het is goed dat hierover gesproken wordt"

Eind juli maakte maakte mediabedrijf Warner Bros bekend dat er een intern onderzoek ingesteld is naar het reilen en zeilen op de werkvloer. DeGeneres zelf schreef een open brief aan alle medewerkers met excuses. "Op de eerste dag dat we begonnen heb ik iedereen gezegd dat The Ellen DeGeneres Show een vrolijke, fijne plek moest zijn om te werken. Een plek waar niemand zijn stem verheft en waar iedereen met respect behandeld wordt. Kennelijk is daar iets misgegaan, wat ik heel teleurstellend vind. Dat spijt me enorm."

Volgens DeGeneres is de groei van de show er mee verantwoordelijk voor dat ze zelf niet meer alles in de gaten kon houden. "Ik vertrouwde op anderen om de dagelijkse gang van zaken onder controle te houden, maar daar hebben sommigen zich helaas niet aan gehouden. Het is goed dat hierover gesproken wordt. Ik beloof dat ik er zelf alles aan zal doen om op te blijven letten en te leren van anderen."

(tekst gaat voort onder de foto)

Ellen DeGeneres (rechts) en haar echtgenote Portia de Rossi (links) bij de uitreiking van de Golden Globes in januari.

"Beschuldigingen zijn hartverscheurend"

De Amerikaanse entertainmentwebsite Variety meldt nu dat drie producers van de talkshow de laan uitgestuurd zijn. Ze werkten al sinds de eerste aflevering in 2003 mee aan het programma. Ellen DeGeneres maakte het nieuws bekend in een naar verluidt emotionele videovergadering met alle medewerkers.

De presentatrice noemde de beschuldigingen van racisme, intimidatie en een verziekte sfeer hartverscheurend. Ze bood meerdere keren haar excuses aan. "Ik ben niet perfect, er is te weinig rekening gehouden met de mensen achter de schermen. In de geoliede machine die de talkshow geworden is, was er te weinig aandacht voor de menselijke maat."

Er is te weinig rekening gehouden met de mensen achter de schermen. In de geoliede machine die de talkshow geworden is, was er te weinig aandacht voor de menselijke maat.

 

Ellen DeGeneres

Ook de resultaten van het onderzoek zouden zijn besproken. Er is geen bewijs voor stelselmatig racisme, maar er moeten wel stappen gezet worden rond diversiteit en inclusiviteit. Iedereen die voor de show werkt, ook DeGeneres zelf, zal trainingen daarrond krijgen. De presentatrice gaf ook aan dat ze met haar medewerkers in kleine groepjes wil samenzitten om te praten, als de coronamaatregelen versoepeld worden.

"We zullen sterk terugkomen"

De aanhoudende kritiek leidde tot dalende kijkcijfers, en de vraag werd openlijk gesteld of dit nu het einde was van de populaire talkshow, die al 17 jaar loopt. Maar dat is niet het geval. De laatste afleveringen van het vorige seizoen werden door de coronamaatregelen "van thuis uit" gemaakt.

Volgende maand start het nieuwe seizoen. "We zullen sterk terugkomen", aldus Ellen, die meermaals haar dankbaarheid uitte voor haar medewerkers, van wie velen er al van bij het begin bij zijn. "Dit zal het beste seizoen zijn dat we ooit hadden."

Meest gelezen