"Geen aantoonbaar bewijs betrokkenheid Hezbollah of Syrië in moord op Libanese ex-premier Hariri"

In Den Haag in Nederland heeft een door de Verenigde Naties opgerichte rechtbank uitspraak gedaan in een internationaal proces over de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri begin 2005. Er stonden vier vermoedelijke leden van de sjiitische militie Hezbollah bij verstek terecht. De hoofdverdachte Salim Ayyash is wel schuldig bevonden aan de moord op Hariri.

In Den Haag wordt het vonnis voorgelezen in een internationaal proces over de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri in 2005. Het voorlezen is nog aan de gang, maar de belangrijkste conclusie tot nu toe lijkt dat er geen "smoking gun" gevonden is van de betrokkenheid van de sjiitische militie Hezbollah of van het Syrische regime van Bashar al-Assad bij de moord.

Hezbollah en Syrië hadden wellicht motieven om Hariri te vermoorden, maar er is geen direct bewijs voor hun betrokkenheid daarbij

Rechter David Re van het speciale Hariri-tribunaal in Den Haag

Wel motieven, maar geen duidelijke betrokkenheid dus, maar indirect is er wel een band. Zo is volgens het internationale tribunaal aangetoond dat de hoofdverdachte Salim Jamil Ayyash lid was van Hezbollah en een mobiele telefoon gebruikte die in verband wordt gebracht met de explosie en dus schuldig is. De drie andere beschuldigden gaan evenwel vrijuit. Een vijfde is eerder gedood bij gevechten in Syrië. Hezbollah en het regime van Assad in Syrië hebben altijd hun betrokkenheid bij de moord ontkend.

Het voorlezen van het verdict is nog aan de gang, maar dit zijn de belangrijkste conclusies tot nu toe. Het lijkt wel een beetje "kool en geit sparen", door een lid van Hezbollah te veroordelen, maar de leiding van Hezbollah niet. De moord heeft de Libanese maatschappij al die jaren nog verder verdeeld en door de recente politieke en economische crisis en het ongeluk met de explosie van meststoffen in de haven van Beiroet is die situatie naar een kookpunt gegaan. De uitspraak van het hof in Den Haag was overigens gepland voor de dag van die ramp, maar is uitgesteld.

Het is tijd dat Hezbollah zijn verantwoordelijkheid opneemt nu een van zijn leden veroordeeld is

Saad Hariri, ex-premier en zoon van Rafiq Hariri

Saad Hariri, de zoon van de vermoorde Rafiq Hariri, zegt dat zijn familie de uitspraak van het internationale hof aanvaardt. Wel eist hij dat de veroordeelde nu ook echt gestraft wordt en dat Hezbollah eindelijk de verantwoordelijkheid opneemt nu een van zijn leden veroordeeld is. Saad Hariri is zelf al een aantal keer premier geweest en is de leider van een van de belangrijkste politieke fracties in Libanon. (Lees verder onder de archiefbeelden).

Videospeler inladen...

Moord op Hariri was kantelmoment in Libanon

Rafiq Hariri was een succesvol zakenman en invloedrijk politicus in Libanon. Hij was twee keer premier, tussen 1992 en 1998 en tussen 2000 en 2004. In februari 2005 zat hij in de oppositie en leidde hij een campagne voor de terugtrekking van het Syrische leger uit Libanon dat daar toen al 29 jaar lang aanwezig was en veel invloed uitoefende. (Lees verder onder de foto van Rafiq Hariri).

AP2005

In februari 2005 kwam Hariri om toen zijn konvooi in de hoofdstad Beiroet getroffen werd door een zware bom. Daarbij werden Hariri en 21 andere mensen gedood en vielen er meer dan 220 gewonden. 

De brutale aanslag leidde tot een golf van verontwaardiging en tot de val van de regering in Libanon en in april ook tot de terugtrekking van het Syrische leger uit het land, net dat wat Hariri eerder wou. Zijn zoon Saad Hariri werd zijn politieke erfgenaam en is ook al een paar keer premier geworden. 

Het is nooit echt duidelijk geweest wie er achter de moord zat. Rafiq Hariri zat toen op ramkoers met de machtige sjiitische militie Hezbollah en diens beschermheer, de Syrische president Bashar al-Assad. De vier verdachten die nu -bij verstek weliswaar- in Den Haag terechtstaan, worden ervan verdacht dat ze lid waren van Hezbollah. Een vijfde is gedood tijdens de burgeroorlog in Syrië. Hezbollah en Assad hebben altijd hun medeplichtigheid bij de moord ontkend en wijzen erop dat die daad zich toen tegen hen gekeerd heeft.

Het voorlezen van het vonnis gaat nog door en wellicht komen er in de loop van de volgende uren nog meer feiten aan het licht.

Militairen onderzoeken het wrak van de auto van Rafiq Hariri in 2005.

Meest gelezen