De politie controleert de naleving van de mondmaskerplicht aan de Spaanse Trappen in Rome.
AFP or licensors

Geen tweede golf, toch strenge maatregelen in Italië: "Grote angst door wat er in het begin van de epidemie gebeurd is"

Overal in Europa stijgt het aantal coronabesmettingen en is er sprake van een tweede golf. Eén land lijkt daarvan gespaard te blijven: Italië. Het aantal besmettingen stijgt er lichtjes. Maar de Italiaanse regering heeft al wel strengere maatregelen genomen. "Er heerst een grote angst door wat er in het begin van de corona-epidemie in Italië gebeurd is", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

In meerdere Europese landen flakkert het coronavirus opnieuw op, met een sterke stijging in het aantal besmettingen. In Italië, het land dat als eerste in Europa zwaar getroffen werd, stijgt het aantal besmettingen lichtjes, maar van een heropflakkering is geen sprake. Toch kondigde de regering afgelopen weekend strengere maatregelen aan. Zo moeten sinds gisteren de discotheken in openlucht en nachtclubs in het hele land dicht, en zijn Italianen verplicht om tussen 18 uur en 6 uur een mondkapje te dragen op openbare plaatsen. De maatregelen gelden voorlopig tot 7 september.

"Zeer strenge lockdown heeft vooral in het zuiden zijn werk gedaan"

"De cijfers in Italië stijgen, maar minder sterk dan elders in Europa", zegt correspondent Mustafa Marghadi in "De ochtend" op Radio 1. "Gisteren lag het aantal nieuwe besmettingen tussen 300 en 400, eergisteren waren het er 629. Dat is op dagbasis evenveel als in Nederland, maar Italië heeft wel 60 miljoen inwoners, Nederland heeft er 17 miljoen."

Over waarom die cijfers minder sterk stijgen dan in andere Europese landen, opperen Italiaanse experts allerlei verklaringen. "Voor een deel komt het omdat er heel veel getest wordt, tot 50.000 tests per dag", zegt Marghadi. "Ook verloopt het contactonderzoek in Italië heel goed."

Italianen staan bekend om het negeren van de regeltjes, maar net omdat ze in het begin zo zwaar getroffen zijn, houden veel mensen zich aan de afspraken, stukken beter dan elders

Correspondent Mustafa Marghadi

En daarnaast is er ook de zeer strenge lockdown bij de uitbraak van de epidemie dit voorjaar. Volgens experts heeft die vooral in het zuiden zijn werk goed gedaan. Daar waren op dat moment amper besmettingen. Het virus was daar eigenlijk niet, er waren maar weinig gevallen. Het virus is er daardoor min of meer afgestorven, zeggen experts, waardoor het aantal besmettingen er nu ook niet kan stijgen."

Wat ook meespeelt: "Italianen staan bekend om het negeren van de regeltjes, maar net omdat ze in het begin zo zwaar getroffen zijn, houden veel mensen zich goed aan de gedragsregels, stukken beter dan in andere landen."

AFP or licensors

"Grote angst door wat er in het begin gebeurd is"

Ondanks de beperkte stijging van het aantal besmettingen heeft de Italiaanse regering extra maatregelen aangekondigd. "Het is inderdaad geen wereldschokkende stijging, maar Italië wil er wel direct op zitten", zegt Marghadi. "We zien wat er in andere landen gebeurt. En het is ook niet zo dat het virus kiest om landen over te slaan."

Er heerst een grote angst door wat er bij het begin van de corona-epidemie in Italië gebeurd is. "De beelden uit het noorden van het land uit die tijd, met bijvoorbeeld de legertrucks met slachtoffers, staan op het netvlies gebrand. Daarom is meteen gekozen voor strenge maatregelen."

Dat de overheid de nachtclubs en discotheken sluit, komt omdat het aantal nieuwe besmettingen zich vooral bij jongere mensen voordoet. De laatste tijd verschenen ook meerdere berichten over feestjes met jongeren zonder maskers. De regering vreest dat de discotheken, die normaal in de zomerperiode veel mensen over de vloer krijgen, voor een stijging van het aantal besmettingen kunnen zorgen.

Italië was het eerste Europese land dat werd getroffen door de epidemie. Er werden sinds de uitbraak 254.000 besmettingen en meer dan 35.000 overlijdens geregistreerd.

(archieffoto)
LaPresse

Meest gelezen