Georges-Louis Bouchez (MR): "Beledigen of aanvallen is niet beste manier om partners te overtuigen"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez blijft naar eigen zeggen bereid om voort te blijven praten over de inhoud, maar heeft zijn bedenkingen bij de manier waarop preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) de dingen hebben aangepakt. Hij vindt dat ze te veel in hun eigen startnota zijn blijven steken en te weinig openingen hebben gemaakt. Ook de manier waarop hij zelf is bejegend, vindt hij niet kunnen.

"Men zegt altijd maar dat er een akkoord tussen PS en N-VA bestaat, alsof het de bedoeling is om een akkoord met twee te sluiten", zegt Bouchez in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb bijvoorbeeld een akkoord met Open VLD. Zeggen dat dit geen probleem is en dat de anderen nu maar moeten langskomen en hun handtekening plaatsen heeft weinig zin."

Dan moeten de preformateurs maar hun conclusies trekken

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

"Als ze (De Wever en Magnette, red.) niet in staat zijn om openingen te maken om ofwel de liberalen of de groenen erbij te betrekken, toont dit aan dat hun akkoord zo fragiel is dat het eigenlijk niet bestaat", aldus Bouchez. Zo kan het volgens hem niet verder. "Ik heb de video van Bart De Wever en de verklaringen van Paul Magnette beluisterd. Ze zeggen dat ze geen bijkomende openingen kunnen maken richting liberalen of groenen. Dan moeten ze maar hun conclusies trekken."

Toch is alles niet verloren. "Ik ben in elk geval optimistisch over één iets: we zullen een regering hebben tegen 17 september. Dat is zeker mogelijk als we praten over de inhoud."

"Ik heb rond de tafel dingen gehoord die voor ons veel te ver gingen" op het vlak van de regionalisering van bepaalde bevoegdheden, zei de MR-voorzitter vanmorgen ook aan de Franstalige omroep RTBF. "Er waren regionaliseringen die reeds als verworven werden beschouwd en misschien zal de PS zeggen dat ze daar geen fiat voor heeft gegeven. Ik wil dat best geloven, maar dan stelt zich de vraag naar het statuut van de tekst. Want ik heb zelf kunnen vaststellen dat de preformateurs zelf niet akkoord waren over de tekst waarvan ze de co-auteurs zijn."

Als ik alles wat ik over mezelf lees, moet geloven zou ik niet meer op mezelf stemmen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

De figuur van Bouchez roept bij sommigen controverse op. Zo wordt hij ervan verdacht de formatie te willen blokkeren en zo zijn partijgenote Sophie Wilmès in de Wetstraat 16 te willen houden. "Ach, ik hoor zo veel vertellen over mij", wuift Bouchez de kritiek weg. "Als ik alles wat ik over mezelf lees, moet geloven zou ik niet meer op mezelf stemmen. Zij die zich daarmee bezighouden, helpen België niet vooruit."

"Ik ga deze aanvallen niet beantwoorden want ze kloppen helemaal niet." Daarop volgt een sneer richting N-VA-voorzitter Bart De Wever. "De beste manier om partners te overtuigen is zeker niet ze beledigen of aanvallen. Dat is een kleine raadgeving die ik mezelf permitteer."

Meest gelezen