Regenbooghuis Vlaams-Brabant roept slachtoffers van homofoob geweld op klacht in te dienen

UniQue, het Vlaams-Brabantse Regenbooghuis, roept holebi's op om een klacht in te dienen als ze het slachtoffer zijn van geweld tegen holebi's. Ze doen dat naar aanleiding van de online chatgroep die oproept om holebi's in elkaar te slaan. "Er is nog altijd een hele grote onderraportering van homofoob en transfoob geweld."

In een online chatgroep met honderden leden worden filmpjes gedeeld waarin te zien in is hoe holebi's in elkaar geslagen worden. Eén van die video's zou gefimd zijn in Leuven. Ze roepen ook actief op tot geweld tegen holebi's. Het Regenbooghuis van Vlaams-Brabant, UniQue, dat zich inzet voor holebi's,  roept daarom op om naar de politie te gaan wanneer holebi's slachtoffer zijn geworden van geweld.

"We waren verbaasd toen we de berichten van die gewelddadige chatgroep zagen verschijnen", vertelt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue. "In België is de situatie en tolerantie ten opzichte van holebi's de laatste jaren sterk verbeterd. We krijgen heel veel steun van meeste Belgen, maar jammer genoeg zijn er nog enkelingen die denken de strijd met ons te moeten aangaan. Da's wel schrikken als dat in je eigen stad,  in je eigen regio gebeurt."

Volgens Cools is er nog altijd een hele grote onderrapportering wat betreft homofoob of transfoob geweld. "Veel mensen durven niet naar de politie te stappen, ze vrezen dat het erger wordt of dat ze toch niet geholpen zullen worden. Maar ons doel is net om die mensen aan te zetten om toch naar de politie te stappen, zodat die zaken aangepakt kunnen worden. Politie en gerecht nemen dit wel heel serieus."

Mannen hand in hand

Het verbaast Cools ook dat één van de filmpjes in Leuven zou gemaakt zijn. "We hebben het hier nochtans altijd vrij goed gehad. Leuven is een open en tolerante stad. Maar de jongste tijd krijgen we meer en meer berichten van onze leden dat ze nagroepen worden of verwijten naar hun hoofd geslingerd krijgen. Wat we in dat filmpje zien, is gelukkig wel een uitzondering. Maar het is onaanvaardbaar en daar moet tegen opgetreden worden", aldus Cools.

Volgens Cools voelen veel mensen zich nog niet zeker om als man hand in hand met een andere man over straat te lopen. "Maar hoe meer mensen dat doen, hoe gewoner het wordt. Al helpt het niet om in angst over straat te moeten lopen."

Meest gelezen