Radio 2

Het Oude Zwembad van Spiere: "Eén van de eerste openluchtzwembaden in België"

In een uithoek van West-Vlaanderen, langs de Waalse taalgrens, ligt langs de Schelde het "Oude Zwembad van Spiere". Een gebouw dat ooit moest dienstdoen als waterzuiveringsstation, later een zwembad werd, daarna in verval geraakte, maar nu een plek is om tot rust te komen. Zeker in tijden van corona. Een plek vol geschiedenis.

Het is op deze locatie in faciliteitengemeente Spiere-Helkijn dat koning Leopold III in 1937 het waterzuiveringsstation inhuldigde. "Alleen deed het gebouw nooit dienst als zuiveringsstation", zegt Anne De Meester van de gemeente. "Je hebt hier de Spierebeek en men wou verhinderen dat het vuile rioolwater de Schelde instroomde. Het water leek zuiver, maar dat was het niet. Het was een mislukt project. Die put lag er wel al en een privé-investeerder heeft het gebouw opgekocht en er een openluchtzwembad van gemaakt. Eén van de eerste in België", vertelt Anne aan Radio 2 West-Vlaanderen. Maar ook dat duurde niet lang.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Zwemmer verdronken

Iemand van de gemeente Spiere-Helkijn maakte van het zuiveringsstation een openluchtzwembad. "Het was een unieke locatie, middenin de velden, langs de Schelde. Zwemmers kwamen uit Noord-Frankrijk, Wallonië en vanuit West-Vlaanderen naar hier om te zwemmen. Een populaire plek waar je baantjes van 50 meter kon trekken. Er was ook een cafetaria bij. In 1955 verdronk er iemand in het zwembad waardoor het niet veel later werd gesloten", voegt Anne nog toe.

De put ligt er al tientallen jaren vervallen bij. Het bijhorende gebouw dat beschermd is, is recent wel gerestaureerd en is nu in eigendom van intercommunale Leiedal. "Eén hoekje van het oude zwembad is Waals. Daarom is het lastig om de restauratie door Vlaanderen te laten subsidiëren. Het gebouw is intussen wel opgekocht door Leiedal en ze zijn van plan hier culturele evenementen te laten plaatsvinden. Zo blijft de plek toch nog toegankelijk voor inwoners van Spiere-Helkijn."

Radio 2

Meest gelezen