Verpleegkundestudenten in spe vertellen waarom ze voor die richting kiezen: "Door corona wil ik er nog méér voor gaan"

Verschillende hogescholen merken een stijging in de inschrijvingen voor de studie verpleegkunde op, maar tegelijkertijd is het te voorbarig om nu al te concluderen dat de coronacrisis meer studenten voor verpleegkunde doet kiezen. Wij vroegen aan enkele studenten waarom zij voor verpleegkunde kiezen en of de coronacrisis al dan niet een invloed heeft gehad op die beslissing.

Wij vroegen aan enkele studenten die volgend jaar beginnen aan verpleegkunde waarom zij voor de opleiding gekozen hebben. Sommige studenten, onder wie Sophie, hadden hun keuze al voor de coronacrisis gemaakt: "De coronacrisis heeft niets te maken met mijn keuze voor verpleegkunde". Bij andere studenten gaf de coronacrisis net wel dat laatste duwtje in de rug, zo ook bij Dries: "De coronacrisis heeft mij gemotiveerd om zo snel mogelijk de andere verplegers te gaan helpen."

Bekijk hier enkele getuigenissen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Groei in de inschrijvingscijfers

De AP Hogeschool in Antwerpen noteert bijna dubbel zoveel inschrijvingen voor de bachelor verpleegkunde dan op hetzelfde moment vorig jaar. "Het beroep van verpleegkundige is de afgelopen weken volop in beeld gekomen. Ook de spannende, dringende kant van de job werd plots erg zichtbaar. Het grote publiek heeft daardoor een ander beeld van het beroep gekregen”, stelt Eva Van der Linden, opleidingshoofd verpleegkunde bij de AP Hogeschool.

Ook bij de Odisee hogeschool campus Sint-Niklaas zijn er al 20 procent meer inschrijvingen, dat zegt opleidingshoofd Katrien De Wilde aan Radio 2. "De studenten willen door de coronacrisis echt iets betekenen en helpen”, stelt De Wilde. "Vorig jaar was dat aantal een beetje gezakt. Nu zitten we op de eerste inschrijvingsdag al aan een stijging van 20 procent."

Belangrijke kanttekeningen

Andere hogescholen daarentegen vertellen ons dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken uit de inschrijvingscijfers. Hogeschool UCLL in Leuven en Limburg stelt dat de inschrijvingsprocedure door de coronacrisis dit jaar anders verloopt dan vorig jaar en dat de cijfers van beide jaren daarom niet met elkaar vergeleken kunnen worden. 

Ook de Arteveldehogeschool in Gent wil geen voorbarige conclusies trekken. Tegenover vorig jaar zien zij een lichte stijging van 21,2 procent tegenover vorig jaar op hetzelfde moment, maar zij vertellen ook dat er altijd een fluctuatie op de cijfers zit en dat het nog vroeg is in de inschrijvingsperiode. 

De Hogeschool West-Vlaanderen ziet eveneens een lichte stijging, maar vinden het delen van de exacte cijfers op dit moment erg voorbarig. Zij voegen toe dat de infodagen dit jaar op een andere manier en op andere momenten georganiseerd zijn, wat waarschijnlijk een invloed heeft op de inschrijvingen.

Te vroeg om conclusies te trekken

Er zijn dus verschillende redenen waarom het te vroeg is om conclusies te trekken op basis van de stijging van de inschrijvingscijfers van de bachelor verpleegkunde. Enerzijds is de inschrijvingsperiode nog niet lang bezig en kunnen de cijfers nog alle kanten uitgaan.

Anderzijds lopen de inschrijvingen en infodagen niet op dezelfde manier en tijdens dezelfde periodes als vorig jaar. Daarom kunnen de cijfers (nog) niet vergeleken worden met vorig jaar en kan er (nog) niet gesteld worden dat meer studenten voor verpleegkunde kiezen voor volgend academiejaar.

Meest gelezen