Hulp Limburgse psychologen nog niet bekend bij rusthuispersoneel

De hulp die een twintigtal psychologen aanbiedt aan de verzorgers in de rusthuizen, is nog niet helemaal bekend bij de huisartsen in onze provincie. Nochtans spelen die huisartsen een belangrijke rol, want zij moeten de mensen doorverwijzen. En dat is soms nodig, want het personeel in de woonzorgcentra heeft het tijdens de eerste coronapiek zwaar te verduren gekregen.

Tot nu toe hebben nog maar een beperkt aantal rusthuismedewerkers een beroep gedaan op de psychologen. Voor die hulp heeft de Koning Boudewijstichting geld uitgetrokken. Volgens psychologe Caroline Praet is het aanbod nog niet genoeg bekend bij de Limburgse huisartsen. Zij moeten de mensen nochtans doorverwijzen. “Ik denk dat nog heel wat verzorgers nog in een overlevingsmodus zitten”, vertelt Praet. “We zitten ook in de vakantieperiode en mensen zijn wat teruggevallen op zichzelf. We zoeken nu hoe we de doelgroep beter kunnen bereiken.”

Tweede golf

Met een tweede coronagolf en de nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen komt er een nieuwe druk op het personeel in de woonzorgcentra. “Op dit moment is er ook veel bezorgdheid over de toekomst en wordt de vraag gesteld of dit opnieuw kan worden gedragen", gaat Praet verder. "De veerkracht is al zwaar onder druk gezet en opnieuw komt er dan nu die opflakkering. De bezorgdheid is of we dat kunnen dragen. Die ondersteuning is echt wel nodig voor een aantal medewerkers.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen