Infrabel investeert in nieuwe Parkwegbrug in Leuven: “Brug op maat van de stad en het landschap van de Parkabdij”

Infrabel heeft vanmorgen samen met de Leuvense schepenen Carl Devlies (CD&V), Dirk Vansina (CD&V) en David Dessers (Groen) de nieuwe Parkwegbrug in Heverlee officieel ingefietst. Deze nieuwe brug is bestemd voor fietsers en voetgangers en verbindt de Philipssite met de Abdij van Park. 

Vier jaar geleden werd de Parkwegbrug afgebroken wegens slechte staat. Vandaag is de nieuwe brug na 11 maanden werken ingefietst. De brug ter hoogte van de Tivolistraat verbindt de Abdij van Park met de Philipssite en loopt over de spoorlijn Leuven-Ottignies. Infrabel investeerde 1,2 miljoen euro in de spoorbrug en vernieuwing van 1 kilometer afsluiting langs het spoor. De brug is dubbel zo lang als de vorige en bijna volledig klaar, enkel de definitieve leuningen worden het laatste weekend van augustus nog geplaatst. “Nog een laatste kleine afwerking en dan zal bij het begin van het nieuwe schooljaar de brug volledig in al zijn glorie kunnen stralen”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel.

Cruciale fietsverbinding

De brug is een belangrijke fietsverbinding voor scholieren, mensen die in de buurt werken en de bewoners van Leuven zelf. Schepen van openbare werken Dirk Vansina (CD&V) stelt dat veel mensen hebben uitgekeken naar de opening van de brug. “Het is een belangrijke fietsverbinding tussen Kessel-Lo, Leuven en Haasrode, maar het is ook een voetgangersbrug. Veel buurtbewoners gebruiken de brug om naar de Abdij van Park te gaan om daar te wandelen”, aldus Vansina. Zowel fietsers als voetgangers kunnen ondertussen alweer gebruik maken van de brug. De inwoners van Leuven zijn alvast tevreden: “Het is een mooi sluitstuk op al de rest. De fietsspiraal, de fietsstraat en de fietstunnel onder de Tiensesteenweg en dan nu de Parkwegbrug. We zitten helemaal terug op schema zoals we graag wilden."

Brug op maat van de stad

Zowel Infrabel als de stad Leuven zijn tevreden met het eindresultaat. Qua architectuur past de brug in de omgeving van de Parkabdij. Zo werden er gelijkaardige bakstenen voor de brug gebruikt als de watermolen in Abdij van Park en zijn de leuningen ook gelijkaardig aan die van bruggen in de abdij. “Eigenlijk moet ik zeggen dat deze brug op maat van de stad Leuven en het landschap van de Parkabdij gemaakt is en daar zijn we Infrabel enorm dankbaar voor”, benadrukt Vansina.

Meest gelezen