BELGA

Opleiding verpleegkunde in Sint-Niklaas populair door corona: "De studenten hebben direct werk"

Op de eerste inschrijvingsdag voor de opleiding Verpleegkunde aan de hogeschool Odisee in Sint-Niklaas zijn er al 20 procent meer inschrijvingen. "De studenten willen door de coronacrisis echt iets betekenen en helpen", zegt Katrien De Wilde, opleidingshoofd Vroedkunde en Verpleegkunde aan de hogeschool.

De hogescholen starten in september en er wordt volop ingeschreven voor de verschillende opleidingen. Gisteren zijn de inschrijvingen gestart aan de hogeschool Odisee in Sint-Niklaas. Daar valt vooral de interesse voor de opleiding Verpleegkunde op. "De inschrijvingen zijn op dit moment nog digitaal, maar we zien nu al een mooie stijging in het aantal studenten Verpleegkunde", zegt opleidingshoofd Katrien De Wilde. "Vorig jaar was dat aantal een beetje gezakt. Nu zitten we op de eerste inschrijvingsdag al aan een stijging van 20 procent."

Coronacrisis

De interesse in de opleiding blijkt aangewakkerd door de huidige coronacrisis: "Tijdens de online infomomenten merkten we in de gesprekken met de kandidaatstudenten dat ze echt willen helpen. De ouders zijn wel wat gereserveerder, omdat ze beseffen dat hun dochter of zoon in de vuurlinie kan terechtkomen. Zij zijn soms dus wat minder enthousiast, uit bezorgdheid", legt De Wilde uit. "Maar de ouders beseffen ook dat de opleiding zeker tot werk zal leiden voor hun kind."

Verpleegkundigen hebben vaak al een contract op zak, nog voor ze afgestudeerd zijn

Opleidingshoofd Verpleegkunde Katrien De Wilde

De toegenomen interesse in de opleiding is alleen maar positief, vindt De Wilde. Hoe meer, hoe beter. "De opleiding kan nooit volzitten. Er is hoge nood aan verpleegkundigen. Er is dus absoluut geen limiet aan het aantal inschrijvingen. Iedereen is welkom", benadrukt het opleidingshoofd. "De coronacrisis heeft ons getoond dat er een groot tekort is in de zorgsector. Er zijn meer goed opgeleide mensen nodig. En ze gaan zeker werk hebben. Iedereen binnen de opleiding heeft al een contract op zak nog voor ze afgestudeerd zijn."

Veilig tijdens corona

De opleiding is door de huidige situatie licht aangepast. Er ligt nu meer praktische focus op de coronacrisis: "De studenten leren hoe ze zich moeten beschermen met het juiste beschermingsmateriaal. Zo lopen ze geen gevaar om het virus op te lopen", legt De Wilde uit. "In de eerste lesweken leren ze al welke voorschriften ze moeten volgen."

Meest gelezen