Jef Neve over tijdelijke sluiting Roma: "Hopelijk duidelijk signaal voor Veiligheidsraad om iets te veranderen"

Concertzaal De Roma in Borgerhout heeft beslist om voor de rest van het jaar de deuren gesloten te houden en dus alle nog geplande evenementen dit najaar uit te stellen of te annuleren als gevolg van de coronacrisis. Ook muzikant Jef Neve ziet hierbij zijn concert in oktober geannuleerd worden. “Elke annulatie is er eentje te veel, maar ik begrijp de beslissing. Beter nu sluiten dan nooit meer open te gaan”, zegt hij.

Concertzaal De Roma in Borgerhout heeft beslist om geen evenementen meer te organiseren tot volgend jaar. Ze zijn al gesloten sinds het begin van de coronalockdown van maart dit jaar. "Dit is onze enige kans om deze crisis op langere termijn te overleven", zegt algemeen coördinator Danielle Dierckx in een open brief. "De huidige toegestane capaciteit voor culturele evenementen is voor een concertzaal als De Roma, gebouwd op 1.900 mensen, te laag om van te kunnen leven", zegt ze. Normaal was er een heropening gepland voor september.

Ik zie rondom mij collega’s die op dit moment letterlijk hun instrument te koop zetten, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen

Jef Neve, muzikant

Alle geplande evenementen worden uitgesteld of geannuleerd. Ook muzikant Jef Neve zag zijn concert op 6 oktober geannuleerd worden. “Dat zo’n grote zaal de deuren sluit is jammer”, zegt Neve op Radio 2 Antwerpen. Voor heel wat artiesten is het een serieuze streep door de rekening. Ik zie rondom mij collega’s die op dit moment letterlijk hun instrument te koop zetten, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen.”

(lees voort onder de foto)

Aan de poort van de Roma in Borgerhout (Antwerpen) hangen bloemen en rouwkaartjes nu bekendgemaakt is dat de zaal tot eind dit jaar gesloten blijft.

Signaal

Toch begrijpt Neve de beslissing. “Het zat er aan te komen. Ik snap dat zij die organisatie voor een beperkt publiek niet kunnen dragen. Beter dat ze dan nu sluiten, dan dat ze nooit meer open gaan. Ik hoop overigens dat dit een duidelijk signaal is voor de Nationale Veiligheidsraad om over de huidige coronamaatregelen in de culturele sector nog eens te reflecteren. Misschien kunnen grote culturele ruimtes, zoals de Roma dan toch opengaan mits ze natuurlijk de afstandsregels respecteren.”

Ook Kurt Overbergh, de artistiek directeur van de Ancienne Belgique (AB) in Brussel begrijpt de beslissing van de Roma. "Concerten organiseren kost geld", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. De AB zegde zelf al de samenwerking met 200 externe medewerkers stop als gevolg van de coronacrisis, maar de concertzaal wil wel opengaan in het najaar.

"We moeten nog even wachten op de Nationale Veiligheidsraad van donderdag om te beslissen hoe onze najaarsprogrammatie er gaat uitzien. Dit zal dan versie vier zijn. Maar we gaan in ieder geval wel nog concerten organiseren. We willen het signaal geven dat concerten veilig zijn en we willen ook hoop geven aan zoveel mogelijk muzikanten. Maar we gaan als organisator sowieso verlies maken. Toch willen we onze verantwoordelijkheid nemen, omdat we het nu nog aankunnen."

Beluister hier het volledige gesprek met Kurt Overbergh in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen