AFP or licensors

Kapitein en adjunct vastgelopen schip in Mauritius aangehouden, geruchten over feestje aan boord tijdens ramp

Op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan zijn de twee hoogste gezagvoerders van het schip dat daar een ecologische ramp veroorzaakt heeft, aangehouden. Het schip is dit weekend doormidden gebroken en er wordt gevreesd voor grote milieuschade door gelekte olie. Mogelijk zou de ramp gebeurd zijn tijdens een verjaardagsfeestje aan boord.

Het Japanse schip was onderweg naar Latijns-Amerika toen het eind vorige maand vastliep op een rif vlakbij de eilandstaat Mauritius in de Indische Oceaan. Sindsdien is zeker 1.000 ton olie uit het schip in zee gelopen, maar 3.000 ton kon worden overgepompt. Dit weekend dan is het schip in tweeën gebroken. De berging wordt bemoeilijkt door een woelige zee.

Vandaag zijn dus de kapitein, een man uit India, en zijn adjunct aangehouden. Een aanvraag tot vrijlating onder borgtocht werd door een rechter afgewezen. De woede is dan ook erg groot in Mauritius. Japan heeft hulp en schadevergoeding aangeboden. Frankrijk, dat het nabijgelegen eiland Réunion bezit, heeft materiaal en hulp gestuurd om de olie op te vangen in zee en op de stranden.

Er zijn geruchten over een verjaardagsfeestje op het ogenblik van de ramp of dat het schip dichter dan toegelaten bij de kust zou gaan varen zijn om een wifi-signaal op te vangen, maar beide beweringen zijn niet bevestigd. Wel bevond het schip zich veel te dicht bij de koraalriffen voor de kust, zou de bemanning een waarschuwing van het navigatiesysteem genegeerd hebben en zou na het vastlopen ook niet tijdig de kustwacht van Mauritius gewaarschuwd zijn, zoals nochtans moet.

Grootste milieuramp ooit in Mauritius

Het zou gaan om de grootste milieuramp ooit in Mauritius. Niet dat er daar al zo veel geweest zijn, want de staat rijft erg veel inkomsten binnen uit het toerisme van doorgaans niet onbemiddelde bezoekers. Ook veel jonggepensioneerden uit Europa of elders schaffen zich een stek aan in het doorgaans erg stabiele en veilige land dat bulkt van het natuurschoon. (Lees verder onder de foto).

Een toeristisch resort op Mauritius. Foto: Tejcoomar Luchmun.

Gevreesd wordt dat niet enkel de fauna en flora in zee voor jaren getroffen zullen zijn door de olie, maar ook de koraalriffen, de tropische mangrovewouden en hagelwitte zandstranden waar Mauritius zo prat op gaat. Die koraalriffen hadden toch al te lijden de klimaatverandering, net zoals elders in de wereld. Nabij de archipel zijn ook belangrijke visgronden en aangezien er niet veel andere staten in de buurt liggen, kan Mauritius volgens de UNCLOS-zeerechtconventie aanspraak maken op een erg grote exclusieve economische zone in de oceaan.

Mauritius (genoemd naar de Hollandse stadhouder Maurits van Oranje-Nassau) werd in de 17e eeuw ontdekt door de Verenigde Provinciën, maar vooral gekoloniseerd door Frankrijk en Groot-Brittannië. In de jaren 60 werd het onafhankelijk en sindsdien is het uitgegroeid tot wellicht het meest welvarende land van Afrika, althans in inkomen per hoofd. Er wonen 1,2 miljoen mensen van erg verscheiden komaf. Iets meer dan de helft zijn hindoes, inwijkelingen uit India, daarnaast zijn er veel afstammelingen van Afrikaanse slaven en van hun voormalige Franse en Britse overheersers. De voorbije jaren vestigden ook veel blanke Zuid-Afrikanen zich in Mauritius.

Meest gelezen