Videospeler inladen...

Katholiek Onderwijs breekt lans voor afstandsonderwijs (terwijl dat niet langer verplicht is)

Secundaire scholen die willen inzetten op digitaal lesgeven, mogen niet worden afgeremd. Daarvoor pleit Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in de krant De Standaard. “Soms biedt digitaal onderwijs ook een aantal mogelijkheden. Daarom willen we het voor scholen ook mogelijk maken om op die mogelijkheden in te zetten”, legt Boeve uit in “De ochtend” op Radio 1.

Als het nieuwe nieuwe schooljaar over exact twee weken van start gaat, mogen alle leerlingen weer voltijds naar school. Maar verschillende scholen in Vlaanderen willen het komende schooljaar het afstandsonderwijs voort­zetten, hoewel ze daartoe niet langer verplicht worden. 

"Wie voltijds fysiek wil blijven lesgeven, moet dat zeker kunnen", zegt Boeve. "Maar de scholen die willen inzetten op digitaal lesgeven en afstandsonderwijs, ­mogen we niet afremmen. Voor die scholen is het voorlopig onduidelijk of ze al dan niet kunnen doorgaan met hun plannen."

Duidelijkheid

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukt in een reactie aan De Standaard dat "elke school zelf verantwoordelijk is voor het organiseren van de lestijden, zoals in pre-coronatijden". Maar het Katholiek Onderwijs vraagt meer duidelijkheid. "We willen ­afstandsonderwijs zeker niet verplichten, maar scholen wel de kans geven daarop in te zetten", zegt Boeve.

Boeve is zich ervan bewust dat niet alle leerlingen thuis dezelfde mogelijkheden hebben, zoals een computer en hulp van ouders. Daarom wil hij niet weten van een verplichting. “Maar voor scholen die er een opportuniteit in zien en zich erop georganiseerd hebben, omdat ze ervan uitgingen dat het verplicht zou worden, zou het toch goed zijn om het voor de derde graad mogelijk te maken.”

"Het Journaal" bracht een bezoek aan het Sint-Andreas Lyceum in Brugge dat groot voorstander is van duidelijkheid. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Boeve in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen