Voorbereiding gestart op uitgestelde communie: "We hopen  toch in beperkte kring te kunnen vieren"

Communies zijn afgelopen lente door de coronacrisis niet kunnen doorgaan. Die zijn verschoven naar september en oktober. Normaal wordt een eerste communie in de scholen voorbereid. Maar omdat het nu zomervakantie is, zoeken de parochies naar alternatieven. 

In de Sint-Martinuskerk in Genk bijvoorbeeld kunnen communicantjes vanaf deze week de draad weer oppikken. De zevenjarige Simon was één van de 40.000 kinderen die zijn grote dag door het coronavirus moest uitstellen naar het nieuwe schooljaar. Ook zowat alle voorbereidingen vielen in het water. Om alsnog naar het feest te kunnen toeleven, doorliep hij samen met zijn gezin een interactief parcours door de kerk. 

“We vinden het heel zinvol dat de kerk dit alternatief aanbiedt", zegt de vader van Simon. "Het is een route met denk- en doe-opdrachtjes met het hele gezin. Samen met Simon en zijn twee broertjes passeerden we zeven ‘haltes’. Zo moest hij bijvoorbeeld de prentjes van een Bijbelverhaal in de juiste volgorde leggen, tekeningen matchen met tekstballonnen en nadenken over de betekenis van belangrijke woorden." Families met communicanten kunnen dit parcours nog vrijblijvend afleggen tot het einde van de zomervakantie.

We vinden het belangrijk om bepaalde waardes mee te geven aan onze kinderen

Vader van Simon

De ouders van Simon kiezen er bewust voor om hun zoontje zijn communie te laten doen, omdat het een klassieke katholieke traditie is. “We zijn beiden gelovig opgevoed”, vervolgt de vader van drie. “In tegenstelling tot vroeger gaan we niet meer elke week naar de kerk. Maar we vinden het belangrijk om bepaalde waardes door te geven aan onze kinderen. We proberen ook thuis ons steentje bij te dragen door ’s avonds verhaaltjes voor te lezen uit de Bijbel."

Of er ook daadwerkelijk een groot feest komt, kunnen de ouders van Simon nog niet inschatten. "Ons gedroomde communiefeest was er eentje met zo'n 35 familieleden en vrienden. Alles zal afhangen van de coronamaatregelen in oktober, maar we hopen Simon's grote dag toch in beperkte kring te kunnen vieren." 

Bisdom Hasselt is klaar voor uitgestelde communies

"Wij gaan er op dit moment van uit dat de communies kunnen doorgaan", zegt Ria Thaens van het bisdom Hasselt. "Tenzij er opnieuw een lockdown zou komen, maar dat verwacht ik niet. We mogen met 100 mensen vieren in de kerk. Dat is minder dan dat we gewoon zijn en er zijn beperkingen, maar we gaan er van uit dat we er samen met de kinderen een mooi moment van kunnen maken."

Bekijk hieronder het verhaal van Simon in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen