politiezone westkust

Koksijde brengt alle politiehonden van ons land samen: "Zo'n hond is als je eigen kind"

Alle baasjes van een politiehond zijn uitgenodigd voor een dagje Koksijde. Velen van hen leerden elkaar kennen na het ongeval met een politiewagen in februari in Knokke-Heist. Daarbij kwamen 2 honden van de politiezone om het leven. "We hebben toen nog meer beseft hoeveel onze dieren voor ons betekenen", zegt hondenbegeleidster Stephanie Tourlouse.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Het ongeval in de politiezone Damme/Knokke-Heist, waar 2 politiehonden om het leven kwamen, kwam hard aan bij alle agenten. Zeker bij hen die zelf een politiehond hebben. Stephanie Tourlouse is de begeleider van drugshond Miss bij het interventieteam van de politiezone Westkust. "Zo'n dier is een volwaardig lid van het politiekorps", zegt ze. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn hond Miss als een kind voor mij is. Ze is altijd bij mij en woont bij ons thuis."

Agenten met een politiehond uit het hele land leerden elkaar kennen na het ongeval in Knokke-Heist. "We spraken toen af om eens samen te komen", zegt Stephanie. Daarom vindt er in Koksijde een K9-dag plaats. K9 staat in het Engels voor canine, wat hond betekent in het Nederlands. Alle lokale en federale politiehonden met hun baasjes worden uitgenodigd. "We komen samen op de militaire basis van de luchtmacht", vertelt Stephanie. "Daarna trekken we naar het strand, waar we mogen rekenen op de medewerking van de scheepvaartpolitie. Een NH90-helikopter zal bovendien een politiehond winchen."

(Lees voort onder foto.)

Radio 2

26 augustus 2021

De ontmoeting stond op 22 september gepland. "Maar door de coronacrisis hebben we het op vraag van onze korpschef met een jaar uitgesteld naar 26 augustus 2021", zegt Stephanie. "Dat is eigenlijk beter, want 26 augustus is de internationale K9-dag. Mijn hond Miss zal dan een perfecte gastvrouw zijn voor al die politiehonden."

Meest gelezen