Videospeler inladen...

Koning rondt zijn tweede consultatiedag af: uitkijken naar een beslissing

Koning Filip heeft vanmorgen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en DéFI-voorzitter François De Smet ontvangen. Daarmee heeft hij zijn consultatieronde afgerond, nadat preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hem gistermorgen hun ontslag hadden aangeboden. 

Vanmorgen was Egbert Lachaert (Open VLD) als eerste aan de beurt. Toen die het Paleis verliet, hield hij de lippen stijf op elkaar. Als tweede was Georges-Louis Bouchez (MR) aan de beurt, gevolgd door de covoorzitter van Ecolo, de voorzitter van Groen en die van DéFI. Rond de middag heeft koning Filip zijn consultatieronde afgerond.

Videospeler inladen...

Gisteren was een drukke dag voor de koning. 's Morgens kreeg hij preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) over de vloer die hem hun ontslag kwamen aanbieden. De koning houdt zijn antwoord in beraad en is gisteren onmiddellijk gestart met zijn consultaties: in de loop van de namiddag werden CD&V-voorzitter Joachim Coens , SP.A-voorzitter Conner Rousseau en CDH-voorzitter Maxime Prévot geraadpleegd.

De federale formatie lijkt andermaal weer vast te zitten. De Wever en Magnette hadden weliswaar vijf partijen achter zich gekregen: N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH. Maar ze kwamen nog één partij tekort om aan een parlementaire meerderheid te komen. Noch de liberalen noch de groenen hebben toegehapt: er is onduidelijkheid over wat zij nog in de startnota van de preformateurs kunnen inbrengen en er heerst een gevoel dat politieke families tegen elkaar worden uitgespeeld.

"Ik denk dat de toestand ernstig is, maar er zijn verschillende oplossingen mogelijk", zei Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet na zijn onderhoud met de koning. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was iets spraakzamer. "Als we naar de onderhandelingstafel gaan, is het om compromissen te maken", aldus Bouchez. Hij oppert het idee om alle partijen 2 à 3 weken op een plaats op te sluiten, zonder gsm, en houdt vol dat alles mogelijk blijft. 

Het is nu uitkijken naar wat koning Filip gaat beslissen nadat hij met alle betrokkenen heeft gesproken.

Bekijk ook de voorbeschouwing op de tweede consultatiedag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen