Na rijp beraad: koning aanvaardt ontslag van De Wever en Magnette en stuurt Lachaert het veld in

Koning Filip heeft het ontslag van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) aanvaard en heeft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert met de opdracht belast "de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen."

"Zijne Majesteit de Koning heeft de consultaties met de voorzitters van de partijen, die na de verkiezingen bij de politieke discussies werden betrokken, afgerond. Op basis hiervan heeft hij het ontslag van de heren Bart De Wever en Paul Magnette aanvaard", luidt de persmededeling van het Paleis. "De Koning heeft de heer Egbert Lachaert met de opdracht belast de nodige initiatieven te nemen met als doel een regering met een brede meerderheid in het parlement te vormen. De heer Lachaert heeft deze opdracht aanvaard en zal een eerste verslag uitbrengen aan de Koning op 28 augustus."

Koning Filip heeft niet getalmd met zijn beslissing. Gistermorgen hadden preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hun ontslag ingediend. De koning hield zijn beslissing in beraad, consulteerde alle betrokken partijvoorzitters en stuurt nu Egbert Lachaert het veld in als koninklijk opdrachthouder.

Voorlopig is het nog onduidelijk welk pad Lachaert gaat bewandelen. De voorbije maanden heeft hij zich wel als "stabiele factor" geprofileerd, is te horen in zijn partij. Als de liberalen dan toch bij de formatie moeten worden betrokken, dan liever met Lachaert dan met Georges-Louis Bouchez (MR), die te veel weerstand zou oproepen en bovendien al verschillende keren aan zet is geweest.

Van nul herbeginnen zal de nieuwe opdrachthouder niet hoeven te doen, want de voorbije maanden is al veel inhoudelijk werk verricht, horen we.  

Met een open vizier

"Voorzitter Egbert Lachaert wil de opdracht die hij van de koning kreeg in alle discretie uitvoeren. Hij start zijn opdracht niet met één piste voor ogen. Het is de bedoeling opnieuw de verschillende partijen uit te nodig en met een open vizier van start te gaan", luidt het in persmededeling van Open VLD.

"Er is nood aan een sterke regering, met een breed draagvlak en een evenwichtig beleid. In moeilijke tijden moet de politiek haar meningsverschillen overstijgen", vindt de nieuwe koninklijk opdrachthouder. "We hebben nog enkele weken om een volwaardige regering te maken, ten dienste van de bevolking. Deze opdracht zal in alle discretie uitgevoerd worden, om zo het nodige vertrouwen tussen partijen tot stand te brengen."

De weinige reacties van andere partijen zijn vrij voorspelbaar. De PS is "beschikbaar en constructief in de zoektocht naar een oplossing om een regering te vormen die het land nodig heeft". "Als alle partijen bereid zijn zichzelf te overstijgen, kan een regering gevormd worden", klinkt het bij de SP.A. Bij de N-VA en bij Groen wordt niet gereageerd. 

Relatief nieuw en donkerblauw

Egbert Lachaert is een vrij nieuwe naam in de nationale politiek. In 2012 kwam hij een eerste keer in beeld als tegenkandidaat van Gwendolyn Rutten voor het voorzitterschap van de Vlaamse liberalen. Hij wordt beschouwd als vertegenwoordiger van de donkerblauwe liberale vleugel.

In 2013 werd hij Vlaams Parlementslid, maar stapte zo'n jaar later over naar het federale niveau, toen hij verkozen werd als Kamerlid. Lachaert profileerde zich als actief Kamerlid en werd vorig jaar samen met Stefaan Van Hecke (Groen) door Het Nieuwsblad gekozen tot beste parlementslid. Na de verkiezingen van vorig jaar werd hij herkozen en werd hij Kamerfractieleider. In mei volgde hij Gwendolyn Rutten als partijvoorzitter van Open VLD.

Een maand later nam hij samen met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en CD&V-voorzitter Joachim Coens al een eerste keer een formatie-initiatief. De "drie koningen" werkten aan een zogenoemde Arizona-coalitie van christendemocraten, liberalen, socialisten en N-VA. Maar toen dit niet vlotte, stuurde de koning de dag voor de Nationale Feestdag Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) het formatieveld in. Nu ook hun missie op niets is uitgedraaid, mag Egbert Lachaert zijn formatiekunsten tonen. Komt dat zien op 28 augustus. 

Meest gelezen