Natuurpunt: amfibieëntunnels in Vlaanderen werken niet goed door gebrek aan onderhoud

Natuurpunt vindt dat de amfibieëntunnels in Vlaanderen niet goed werken. Via die tunnels kunnen dieren zoals kikkers en padden veilig ondergronds oversteken. “De intentie van zo’n tunnel is goed bedoeld, maar door gebrek aan onderhoud, belanden er alsnog dieren op de weg”, klinkt het. Natuurpunt bekijkt of ze meters en peters kunnen inschakelen om de werking van die tunnels te optimaliseren.

Vlaanderen telt zo’n 93 amfibieëntunnels, waarvan 22 in de provincie Antwerpen. Via die tunnels kunnen dieren als padden, kikkers en salamanders veilig de straat oversteken. Natuurpunt vindt dat veel van die tunnels niet goed werken, waardoor er toch nog dieren op de weg belanden en worden doodgereden.

Gebrek aan onderhoud

“Veel van die tunnels zijn geplaatst met goede bedoelingen”, zegt Ilf Jacobs van Natuurpunt. “Het is een duurzame oplossing voor plekken waar mensen normaal met de hand zulke diertjes helpen oversteken. Alleen blijft het niet bij de plaatsing alleen, maar moeten zo’n tunnels ook onderhouden worden en daar wringt vaak het schoentje.”

In Brasschaat is er een amfibieëntunnel aan de Kerkedreef waar enkele vrijwilligers goed voor zorgen. Enthousiaste mensen zijn de sleutel tot succes

Ilf Jacobs, Natuurpunt

Natuurpunt bestudeerde enkele van die amfibieëntunnels om te kijken waar de problemen zitten. “Een voorbeeld waar het beter kan, is de tunnel onder de Prins Boudewijnlaan in Edegem. Die tunnel is veel te smal. Dat zijn buizen met een diameter van twintig centimeter. Dat is veel te klein om onder een expresweg te liggen. Bovendien zijn de buizen vaak verstopt met afval.”

Om de tunnels nu beter te onderhouden, bekijkt Natuurpunt of ze meters en peters kunnen aanstellen. Die kunnen dan eventuele problemen melden. “We denken dat zo’n systeem goed zou werken”, zegt Jacobs. “In Brasschaat is er een amfibieëntunnel aan de Kerkedreef waar enkele vrijwilligers goed voor zorgen. Enthousiaste mensen zijn de sleutel tot succes.”

Meest gelezen