Ontpopt Egbert Lachaert zich tot grote verzoener van paars-geel? Of komt er een andere formule uit de bus?

Dat koning Filip na de mislukte missie van Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) een preformatieopdracht geeft aan Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is niet onlogisch, vindt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. Lachaert kan de vorige preformateurs en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez weer met elkaar verzoenen en alsnog paars-geel mogelijk maken. Mocht dat niet lukken, kan hij andere pistes opnieuw verkennen. In de hoop dat er na 15 maanden eindelijk iets uit de bus komt.

Waarom Egbert Lachaert?

"Omdat hij als voorzitter van Open VLD op een knooppunt zit", zegt Ivan De Vadder in "De wereld vandaag". "Egbert Lachaert heeft de voorbije dagen laten verstaan dat hij nog altijd heil en brood ziet in die paars-gele constructie (socialisten, liberalen christendemocraten en N-VA, red.). Eigenlijk krijgt hij de opdracht om de twee vorige preformateurs - Bart De Wever en Paul Magnette - met zijn liberale collega Georges-Louis Bouchez te verzoenen."

"Maar als dat voor de allerlaatste keer mislukt, kan hij meteen doorzetten naar een andere formule - Vivaldi bijvoorbeeld - want daar spelen de liberalen ook een belangrijke rol in." Vivaldi verwijst naar een mogelijke coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en liberalen. 

Waarom geen duobaan met Bouchez?

"Als je er Bouchez moet bijnemen, heeft die hele piste met de PS en de N-VA misschien weinig zin", denkt De Vadder. Maar er is meer: "De duobaan mag stilaan baan ruimen. Ik hoor bij het Paleis dat men denkt dat die formule stilaan zijn beste tijd heeft gehad."

"Net omdat Egbert Lachaert op dat knooppunt zit, is er ook geen duobaan met iemand van Groen of Ecolo." 

Is alles nog niet geprobeerd?

"Het klopt dat alles al is geprobeerd - ook Vivaldi -, maar de context is telkens anders."

Bovendien is er de deadline van 17 september, als premier Sophie Wilmès (MR) het vertrouwen van de Kamer moet vragen. "Door het feit dat er zich eigenlijk geen meerderheid aftekent, lijkt het alsof dat vertrouwen niet gegeven zal worden en dreigen we in eeuwigdurende lopende zaken terecht te komen. Je voelt dat er enige druk ontstaat."

Heeft Lachaert slaagkansen?

"Dat is de vraag van 1 miljoen. Zeker na 15 maanden is dat nog moeilijk in te schatten." De Vadder verwijst naar gisteren, toen paars-geel nog enige kans leek te maken. Die hoop is vandaag weggesmolten. "De hoop wordt telkens opgebouwd, maar na enkele weken slinkt die hoop helemaal weg en krijg je een laatste poging om het proberen te redden of wordt er doorgestart naar een andere formule." 

"Een mens zou er zwartgallig van worden", schetst Ivan De Vadder. Maar laten we toch niet alle hoop opgeven. "Mocht er een of andere formule uit de bus komen, mag ik hopen dat iedereen opgetogen en gelukkig is en alles doorslikt wat de afgelopen 15 maanden is gebeurd."

Bekijk hieronder ook de toelichting van Pieterjan De Smedt in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen