Vrouwen- en lesbocentrum De Madam in Hasselt moet stoppen: "Geweld tegen vrouwen neemt nochtans toe"

Het oudste vrouwen- en lesbocentrum in Limburg, De Madam in Hasselt, is na meer dan 40 jaar gestopt. De drijvende krachten achter De Madam zijn met pensioen gegaan en ze mogen door de overheid niet vervangen worden.

"Het is jammer dat we niet vervangen worden", zegt bezielster Karen Verhaert. "Het geweld op vrouwen is nog nooit zo groot geweest en er is ook steeds meer agressief gedrag naar holebi's toe. Dus daarom is het toch belangrijk dat zo'n verenigingen blijven bestaan, die een signaalfunctie hebben en soortgelijke problemen kunnen aankaarten bij de overheid."

Alternatief in Regenbooghuis

Er wordt wel gezocht naar een alternatief. "In het Regenbooghuis in Hasselt willen ze een werking opstarten voor lesbische en heterovrouwen, om De Madam te vervangen. Hopelijk lukt dat", zegt Karen. 

Alhoewel er opnieuw meer agressie en tegenstand is naar holebi's toe, vindt Karen dat ze in de afgelopen 40 jaar toch veel heeft kunnen realiseren bij De Madam. "We hebben veel kunnen doen voor vrouwen die lesbisch waren. Ze leefden vaak geïsoleerd en dachten soms dat ze niet normaal waren. Bij ons vonden ze lotgenoten en werden ze opgenomen in een hechte  vriendenkring. Hoogtepunt in die 40 jaar is zeker het moment dat er beslist werd dat vrouwen officieel met andere vrouwen konden trouwen. Dat was echt wel een heel belangrijk moment voor ons", besluit Karen.

Meest gelezen