Foto: Phile Deprez

Wat met cultuur? "Mondjesmaat de kraan opendraaien" versus "Laat ons werken met onze draaiboeken"

De cultuurhuizen en concertzalen trekken al een tijdje aan de alarmbel. Ze hopen dat de Nationale Veiligheidsraad hen donderdag toelaat om weer meer bezoekers te ontvangen. Maar epidemioloog Pierre Van Damme wil niet te snel gaan. "Een eerste logische stap zou zijn om terug te gaan naar de regel van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten." Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur vraagt om naar de zaalcapaciteit te kijken en benadrukt: de sector kan coronaproof werken, laat ons dan ook werken.

Eind juli maakte de Veiligheidsraad de regels voor de cultuursector strenger. Sinds dan mogen evenementen binnen maximaal 100 bezoekers tellen, buiten zijn dat er 200. De helft van wat daarvoor mocht.

Dat was niet op vraag van de experten, zegt Pierre Van Damme in "Terzake". "Wij waren eind juli voorstander om de toenmalige afspraken hetzelfde te houden. Een eerste logische en zinvolle stap zou zijn om terug te gaan naar dat oorspronkelijke voorstel van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten."

"Daarna kunnen we met mondjesmaat de kraan verder opendraaien in functie van wat de epidemiologie toelaat", aldus Van Damme, die pleit voor evaluaties om de paar weken. "Dit is een sector die bijzonder goed georganiseerd is, waar we een registratie hebben van mensen die aanwezig zijn en waar we binnen ook een mondmaskerplicht hebben. Dat beantwoordt volledig aan de veiligheidscriteria."

Van Damme ziet dus positieve elementen, maar hij pleit ervoor om heel voorzichtig te zijn. "We mogen niet vergeten dat we midden in een epidemie zitten. De cijfers vlakken af, maar het virus is alom aanwezig. Dit is niet het juiste moment om overal tegelijk veel te versoepelen. De scholen gaan open op 1 september. We moeten zien dat we de andere sectoren wat in evenwicht houden."

Bekijk het gesprek met epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Tom Kestens: "Onze sector kan coronaproof werken"

Het pleidooi van de epidemioloog kan maar op weinig bijval rekenen bij muzikant Tom Kestens, woordvoerder van de Crisiscel Cultuur. Die is opgericht door de sector om te overleggen met de politiek. 

"100 mensen in een Sportpaleis is een ander verhaal dan 100 mensen in een kleine club", zegt Kestens. "Laat ons kijken naar de zaalcapaciteit. Onze sector heeft werk gemaakt van protocollen en draaiboeken, goedgekeurd door experten. We kunnen op basis daarvan aan de slag. We kunnen coronaproof werken."

De Crisiscel pleitte er eerder al voor om de zalen 60 procent van de capaciteit te laten benutten. Vandaag was er overleg met het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). "Het belangrijkste dat er vandaag moest gebeuren, is dat er eens duchtig gesproken moest worden. Ik ben daar niet buitengewandeld met een concreet perspectief. Maar ik verwacht wel van de minister dat die donderdag voor mijn sector vecht."

"Onze sector zal nooit onveilig werken. We gaan onze reputatie niet op het spel zetten", benadrukt Kestens. Volgens hem is de cultuursectur de sector bij uitstek die professioneel weet om te gaan met zaken als social distancing, crowd management, hygiëne en ventilatie.

Bekijk het gesprek met Tom Kestens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk ook de reportage over de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel die zich voorbereidt om opnieuw aan de slag te gaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen