Politie Dilbeek vernietigt twee illegale elektrische steps: “Niet alle steps zijn goedgekeurd voor Belgische wegen”

In Dilbeek heeft de politie met akkoord van het parket Halle-Vilvoorde twee illegale elektrische steps vernietigd. Eén van de twee steps haalde een snelheid van meer dan 70 kilometer per uur. De eigenaar betaalde er 1.800 euro voor. Maar niet alle elektrische steps die verkocht worden, zijn gehomologeerd om op onze wegen te rijden, zegt de politie. 

Volgens de politie duiken elektrische steps steeds meer op in het verkeer. “Steps zonder zadel hebben een toegelaten maximum snelheid van 25 kilometer per uur, die met zadel mogen tot 45 kilometer per uur. Die krijgen ook een typekeuring, wat wil zeggen dat Europa ze goedkeurt om op de Belgische wegen te verschijnen. Je moet ze dan wel eerst laten inschrijven en een verzekering nemen”, zegt Tom Hollevoet, hoofdinspecteur van de Verkeersdienst van de lokale politiezone Dilbeek.

Niet goedgekeurd, niet in het verkeer

Niet alle elektrische steps beschikken over zo een typekeuring of gelijkvormigheidsattest. De twee steps die vandaag vernietigd werden, zijn hier voorbeelden van. “Eentje werd aangekocht via AliExpress en haalt gemakkelijk 70 kilometer per uur. De eigenaar betaalde er 1.800 euro. Die beschikt niet over dat gelijkvormigheidsattest met als gevolg dat die gewoonweg niet verzekerd kan worden en dus ook niet in het verkeer kan worden gebracht”, aldus Hollevoet. Hij stelt dat veel mensen zaken via internet kopen en daar niet echt over nadenken. “Ze kunnen gevaarlijk zijn, want we weten niet wat die voertuigen aankunnen. Ze kunnen in twee breken of in brand vliegen.”

Voetganger of fietser?

De Dilbeekse politie heeft de afgelopen maand al vier steps in beslag genomen die niet zijn toegelaten op de weg. Volgens Hollevoet beschikken de eigenaars meestal niet over het geschikte rijbewijs. “Bij een gewone step wordt de bestuurder beschouwd als fietser wanneer er sneller dan stapvoets wordt gereden. Dan moet hij of zij zich aan de regels voor fietsers houden. Bij een elektrische step zonder zadel is de maximale snelheid 25 kilometer per uur, maar wie stapvoets rijdt, wordt aanzien als een voetganger.”

Wel of geen zadel op een step verandert de zaak dan weer. “Tot 25 kilometer per uur komt dit overeen met de wegcode voor een bromfiets klasse A”, luidt het. “Steps die tot 45 kilometer per uur kunnen rijden vallen onder de wegcode van een bromfiets klasse B. Bij deze twee gevallen moet de step dus ook als bromfiets klasse A of B worden ingeschreven en moet er een nummerplaat aan het zadel bevestigd zijn. Er moet ook een verzekering afgesloten worden en de bestuurder moet een helm dragen. Voor al deze zaken is het gelijkvormigheidsattest nodig.”  

Meest gelezen