Soldaten hebben de wapens opgenomen tegen de huidige regering in Mali.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Onrust in Mali: muitende soldaten houden president vast, Afrikaanse Unie en Frankrijk reageren afwijzend

In de militaire basis van Kati, net buiten de Malinese hoofdstad Bamako, hebben verschillende soldaten de wapens opgenomen tegen de regering. Daarbij hebben ze president Ibrahim Boubacar Keita vastgehouden. De muiterij komt er na twee maanden van demonstraties waarbij is opgeroepen tot zijn aftreden. De Afrikaanse Unie en Frankrijk reageren afwijzend op de gebeurtenissen.

"Het leger heeft de wapens opgenomen, het gaat om muiterij", dat bevestigt een bron binnen de Malinese Veiligheidsdiensten. Het leger trekt met gepantserde voertuigen door de straten van Kati, een gemeente net buiten de hoofdstad Bamako.

De militairen zouden verschillende overheidsfunctionarissen onvoerd hebben, onder wie ook de minister van Economie. Vanavond moet blijken dat ook president Keita zelf wordt vastgehouden in zijn residentie. Hetzelfde geldt voor premier Boubou Cisse.

Het leger trekt met gepantserde voertuigen door de straten van Kati en arresteert verschillende ambtenaren.

Overheidsgebouwen worden geëvacueerd nadat er ook geweerschoten werden gehoord nabij het bureau van de premier. Ook de kantoren van de Malinese staatstelevisie zijn ontruimd hoewel er geen tekenen waren voor een inval daar.

De muiterij komt er na twee maanden van protesten tegen Keita. Betogers zijn boos en eisen zijn ontslag. Ze verwijten de president dat hij de veiligheid in het land niet meer kan waarborgen en de corruptie niet bestrijdt. De Belgische ambassade in Mali roept op om voorzichtig te zijn en verplaatsingen te beperken. 

Frankrijk reageert

Frankrijk (waarvan Mali ooit een kolonie was) "veroordeelt de muiterij met de meeste kracht", zo heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, meegedeeld. Hij riep de militairen op "onverwijld naar hun kazernes terug te keren".

Parijs "deelt volledig het standpunt dat ECOWAS (Economic Community of West African State) ingenomen heeft (...), dat oproept de grondwettelijke orde te bewaren en de militairen aanmaant naar hun kazernes terug te keren", aldus de minister.

De Franse president Emmanuel Macron sprak over de crisis in Mali met zijn Nigerese, Ivoriaanse en Senegalese ambtgenoten, Mahamadou Issoufou, Alassane Ouattara en Macky Sall, en geeft "zijn volle steun aan de lopende bemiddelingspogingen van de staten van West-Afrika".

Frankrijk heeft ongeveer 5.100 Franse militairen in de Sahel, onder meer in Mali, in het kader van een anti-jihadistische operatie.

Ook de Afrikaanse Unie reageert boos. Voorzitter Moussa Faki Mahamat veroordeelt de arrestatie van de president, de premier en andere leden van de regering "met aandrang" en wil dat ze onmiddellijk worden vrijgelaten.

Staatsgreep in 2012

Deze opstand van soldaten is de ergste politieke crisis in Mali sinds de staatsgreep van 2012. Ook die begon met een muiterij in de militaire basis in Kati, gevolgd door een staatsgreep.

Jihadisten en touareg rebellen maakten van de chaos gebruik om twee derde van het land in te palmen. Het was het begin van de burgeroorlog  die tot op vandaag voortduurt.

Na de staatsgreep in 2012 werden de militaire machthebbers gedwongen de macht over te dragen aan een overgangsregering die verkiezingen uitschreef. Die zijn gewonnen door president Keita, die nu onder toenemende druk staat om af te treden.

De huidige president van Mali, Ibrahim Boubacar Keita, ligt al lange tijd onder vuur in zijn land.
AFP or licensors

Er zijn in Mali ook enkele tientallen Belgische militairen actief. Ze nemen er deel aan de VN-Vredesmacht en aan een Europese trainingsmissie.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen