Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Turkse munt, de lira, zakt opnieuw door de bodem door coronacrisis

De koers van de Turkse lira is nu al onder het peil van de crisis van twee jaar geleden gevallen. De economie sputtert en de inflatie stijgt. De centrale bank heeft de voorbije jaren een groot deel van de reserves ingezet, maar kan de munt niet eeuwig ondersteunen en dus dringen andere -en minder populaire- maatregelen zich op.

Twee jaar geleden kon u op deze site en elders berichten lezen hoe de Turkse munt, de lira, in vrije val leek. De dreiging van sancties door de Amerikaanse president Donald Trump hadden daar toen voor een deel mee te maken, maar dat conflict werd min of meer bijgelegd, waarna de koers van de lira zich een beetje herpakte.

Sindsdien is de koers van de lira wat blijven aanmodderen, fundamentele ingrepen bleven om politieke redenen (president Tayyip Erdogan) uit en de centrale bank kocht massaal Turkse lira op om de koers niet verder te laten afglijden. 

Toen sloeg in het voorjaar de coronacrisis toe in Turkije en die heeft de lira plots weer in beweging gezet, richting neergang. Sinds begin dit jaar is de koers van de lira tegenover de dollar al met 19 procent gedaald, vooral dan de voorbije maanden en die daling zet zich door. Een dollar is nu 8,8 lira waard, dat is dus meer dan tijdens de crisis van twee jaar geleden.

Van economische naar politieke problemen

De coronacrisis heeft de Turkse economie stevig bij de nekharen gegrepen. Het land is zwaar getroffen en dat heeft de toeristische industrie -altijd een van de sterke troeven van Turkije- zo goed als gekelderd. Beterschap lijkt niet echt voor morgen. Turkije is dan wel veel meer dan toerisme, ook de industrie en de financiële wereld incasseren klappen. Turkije exporteert erg veel naar de EU en daar houdt corona ook lelijk huis.

De Turkse president Erdogan zweert bij lage rentevoeten om de bevolking zoet te houden

Corona is dan misschien wel de "trigger", feit is dat er de voorbije twee jaar structureel niets aan de penibele financiële situatie veranderd is. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft zweren bij erg lage rentevoeten om de bevolking zoet te houden. Hij is niet vergeten dat zijn partij bij lokale verkiezingen vorig jaar de grootsteden Istanbul en Ankara moest prijsgeven en dat in de nasleep van de vorige financiële crisis van 2018. Tevens werd een jaar geleden de gouverneur van de centrale bank de laan uitgestuurd na een conflict met Erdogan over de rentetarieven.

Door de lage rente wordt er massaal geleend en worden dus schulden opgebouwd. De centrale bank heeft nu al meer dan een derde van de reserves in buitenlandse munten opgebruikt om de lira te ondersteunen en heeft dus niet veel munitie meer over. De werkloosheid stijgt en de inflatie ligt opnieuw rond de 12 procent in juli, vergeleken met een jaar geleden. Veel Turken beleggen hun geld overigens veiligheidshalve in buitenlandse deviezen, ondanks oproepen van de overheid tot "financieel patriottisme".

De lage rente in huidige omstandigheden staat opnieuw ter discussie en Ankara zal wellicht -willen of niet- vroeg of laat moeten aankloppen bij het Internationaal Muntfonds, dat steevast harde voorwaarden stelt. Dat kan dan weer de populariteit van president Erdogan en zijn regering ondermijnen. De voortdurende ruzies met de EU (vluchtelingen, maritiem conflict met Griekenland, spanningen binnen NAVO en de Hagia Sophia) of met Arabische landen leiden de aandacht dan wel af, maar helpen de economie ook niet. 

Meest gelezen