AFP or licensors

Bezuinigingen bij Amerikaanse post USPS worden opgeschort tot na de verkiezingen

De topman van USPS, de Amerikaanse post, schort de geplande bezuinigingen op tot na de presidentsverkiezingen in november. Er was grote bezorgdheid gegroeid of de post nog wel in staat zou zijn om normaal te functioneren, wat grote gevolgen zou kunnen hebben voor de verkiezingen. Daarbij zal immers veel meer dan anders via de post worden gestemd.

Louis DeJoy, de topman van USPS (United States Postal Service), stond onder grote druk om de bezuinigingen te schrappen. In de voorbije weken kwamen er steeds meer berichten over grote vertragingen en problemen bij de postbedeling door veranderingen in de werking.

De openingsuren van de postkantoren blijven hetzelfde, het materiaal voor de postverwerking wordt niet verplaatst, postverwerkingsdiensten worden niet gesloten en overuren van het personeel worden niet afgeschaft, kondigt DeJoy nu aan.

Democraten en andere critici hadden DeJoy ervan beschuldigd de postbedeling bewust te bemoeilijken om president Trump te ondersteunen. Trump werpt zich op als een tegenstander van het stemmen per post. Volgens hem zou het fraude in de hand werken, een claim waar geen bewijs voor is. DeJoy kwam in mei aan het hoofd van USPS. Hij heeft geen ervaring in de sector en is een geldschieter van Trump en de Republikeinse partij.

De Amerikaanse post heeft al veel langer te lijden onder geldproblemen. Er is minstens 10 miljard dollar nodig om de organisatie te laten functioneren zoals het hoort, zegt onze correspondent Björn Soenens. De komende presidentsverkiezingen, waarbij door de coronacrisis veel meer per post zal worden gestemd, hebben die problemen nu volop onder de politieke aandacht gebracht. Vrijdag is er een spoedzitting in het Congres over de kwestie.

Meest gelezen