Radio 2

Valwind vernielt fruitplantage van 1,5 hectare in Dilsen-Stokkem: “Het is een echte ravage”

Twee valwinden hebben samen zowat een derde van de fruitplantage van Patrick Colson (57) in Dilsen-Stokkem vernield. De laatste valwind gooide afgelopen zondag appelbomen om en die liggen nu met blote wortel op de grond.

Zondag was er al voor de tweede keer een valwind in de plantage van Patrick Colson in Dilsen-Stokkem. Valwinden zijn plots oprukkende felle winden die met grote snelheid verticaal uit de lucht vallen, vaak nog met regen en hagel erbij. Fruitteler Patrick Colson: “Vorige week maandag hadden we al een tegenslag, toen was er een eerste valwind. Toen zijn tot 400 fruitbomen omgevallen, die hebben we nog kunnen herstellen. Maar eergisteren was de schade groter, toen is een volledige plantage van 1,5 hectare vernield. Overal zijn er gaten in de grond, bomen die omgevallen zijn en draden die stuk zijn. Het is een echte ravage.”

Er hing een topoogst met prachtige appels

De appels aan de bomen van Patrick waren klaar om geplukt te worden. “Ik verkoop de appels aan de boom, zodat de opkoper de kwaliteit kan zien. Er hing een topoogst met prachtige appels”, zucht Patrick in het radioprogramma Start Je Dag op Radio 2 Limburg. “Ik was grotendeels gespaard gebleven van zonnebrand en hagel, dat viel nog mee. Maar nu ben ik op een kwartier tijd van topfruit naar industriefruit gegaan. En dat is nog maar de helft waard. Dat doet toch wel pijn.”

Verloren fruit

Om het lekkere fruit niet gewoon weg te gooien, heeft Patrick Colson contact opgenomen met een zorgboerderij. “Ik wil het fruit niet allemaal verloren laten gaan. Als zij er nog iets mee kunnen doen, dan kunnen ze het nog recupereren. Voor mij is het niet meer interessant om mensen te laten afkomen, want de pluklonen zijn nogal hoog.”

Klimaatverandering

De laatste jaren is de klimaatverandering meer en meer merkbaar. Ook fruittelers merken dat. “Ik ben al 50 jaar fruitteler”, zegt Patrick. “Tijdens de laatste jaren is de uitzondering eerder de regel geworden. We voelen wel degelijk de verandering in de temperaturen. Ik vrees dat we ermee zullen moeten leven. En het zal niet makkelijk zijn.”

Meest gelezen