Viroloog Van Gucht: "Mondmasker alleen volstaat niet in Brussel, ook lokale aanpak met bevolking is nodig"

De mondmaskerplicht in Brussel volstaat niet om de nieuwe uitbraak van het coronavirus in Brussel tegen te houden. Dat is het oordeel van Celeval, het team van onder meer virologen en topambtenaren dat de overheid advies geeft. Dat schrijft De Tijd en bevestigt viroloog Steven Van Gucht aan onze redactie. 

Vorige week voerde Brussel de mondmaskerplicht in, op straat en op publieke plekken moeten mensen nu verplicht een mondmasker dragen. De hoofdstad heeft de rol van "dé broeihaard van het virus" overgenomen van Antwerpen. Dus bekijken virologen en politici nauwgezet de ontwikkelingen. Zo ook Celeval, het expertenpanel, waarvan viroloog Steven Van Gucht de voorzitter is.

"Die mondmaskerplicht is natuurlijk belangrijk, maar we mogen niet enkel daarop focussen.  De meerwaarde van zo'n masker is en blijft beperkt. Ik geloof heel sterk in de lokale aanpak waarbij je met bijvoorbeeld sociale werkers en vertrouwenspersonen gemeenschappen informeert over het hoe en het wat van de basisregels, om de verspreiding van het virus tegen te gaan", zegt Van Gucht.

Je kan het allemaal nooit té veel uitleggen

Steven Van Gucht - viroloog

"Uitleg geven over afstand houden, over de gevaren van reizen, over isoleren en quarantaine... Je kan het allemaal nooit té veel uitleggen. Want die basiszaken zijn soms niet genoeg doorgedrongen bij mensen die een andere taal spreken, die andere media volgen, die minder mee zijn met alles. Heel lokaal moet je dat allemaal ondersteunen en zo zal je nog het meeste impact bereiken."

En hoe erg is het nu in Brussel? "Wel, de piek lijkt voorbij, het aantal gemiddelde besmettingen zakt toch. Maar de bestrijding van het virus is ook een socio-economisch gegeven, steden met armere en dichtbevolkte wijken zijn extra vatbaar: Antwerpen was dat, Brussel zeker ook en ook Gent en Luik zijn mogelijk gevaarlijke plekken. Maar nog eens, zowat overal vallen de cijfers stilaan weer mee. Maar we zijn er nog niet, natuurlijk niet.

Steden met armere en dichtbevolkte wijken zijn extra vatbaar: Antwerpen was dat, Brussel zeker ook en ook Gent en Luik zijn mogelijk gevaarlijke plekken

Steven Van Gucht - viroloog

Erika Vlieghe: "We zijn er absoluut nog niet"

Infectiologe Erika Vlieghe, ook voorzitter van de GEES, de expertengroep die de regering bijstaat, zegt dat de voorzichtige dalende trend bemoedigend is: "Maar het is absoluut nog niet gedaan, we zien nu net dat de strenge maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen, maar we moeten voortdoen. Brussel is zeker een probleem, maar nog veel andere steden en gemeenten laten nog altijd slechte cijfers noteren."

"Mijn standpunt over de mondmaskers is bekend: dat is niet genoeg. We moeten meer doen en we moeten de mensen in alle mogelijke talen inderdaad informeren." En moet de Veiligheidsraad de regels versoepelen? "Het onderwijs is open gezet, dat is een keuze, daar moeten we het voorlopig bij houden, volgens mij. We mogen niet de fout maken zoals begin juli, toen alles weer werd toegelaten."

"We zijn epidemiologisch absoluut nog niet waar we toen stonden, dus moeten we zoeken naar een evenwicht dat we op langere termijn kunnen volhouden, om dan uiteindelijk het virus te bedwingen. De jojo op en neer laten gaan, heeft geen enkele zin, daar wordt iedereen ook gek van."

We moeten mensen in alle mogelijke talen informeren

Erika Vlieghe - hoofd expertengroep

Meest gelezen