Google Street View

Vlamingen opgelicht langs Franse snelweg: "Laat je auto niet alleen, hier zijn professionele bendes aan het werk"

Patrick en Odette uit Wachtebeke zijn afgelopen weekend het slachtoffer geworden van een goed georganiseerde Franse oplichtersbende. Tijdens een stop op een snelwegparking werd de draadloze sleutel gekopieerd, staken de dieven een van de banden lek en konden ze de auto ongemerkt openmaken om er zo alle waardevols uit te stelen. “Ik dacht dat dit me nooit zou overkomen, maar ze zijn zo gewiekst”, vertelt Patrick.

Vorige zaterdag keerden Patrick Van Damme en zijn vrouw Odette terug van een vakantie in het Franse departement Drôme. Bij de eerste tussenstop op een snelwegparking werden ze het slachtoffer van een dievenbende.

“We waren uitgestapt om een plasje te doen en de hond uit te laten”, vertelt Patrick bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We gingen niet verder dan 15 meter van de auto, maar in die tussentijd moet de bende erin geslaagd zijn om de frequentie van de autosleutels te scannen en de achterband van onze wagen kapot te steken.”

Handlangers stonden klaar

Toen ze nietsvermoedend vertrokken, gaf de boordcomputer aan dat er iets mis was met de bandenspanning. “Meteen kwam een man naar ons toe om ons op de lekke band te wijzen”, gaat Patrick Vandamme verder. “We parkeerden de auto en begonnen de verzekeringspapieren te zoeken.

Toen kwamen er meer handlangers, die hen met smoesjes van de auto probeerden weg te lokken.

“Doordat het zo warm was, ging mijn vrouw onder een boom in de schaduw staan.”, legt Patrick uit. “Toen ik zag dat iemand haar aan het lastigvallen was, ging ik er even naartoe. In die ene minuut moet het gebeurd zijn.”

Geen sporen van inbraak

De dieven konden met de gekopieerde sleutel ongemerkt de wagen openmaken. “De wagen was op slot, er waren geen sporen van braak. Door de verwarring hadden we mijn portefeuille en de handtas van mijn vrouw in de wagen laten liggen. Al ons geld en bankkaarten waren gestolen.”

Gelukkig had Patrick zijn telefoon bij zich gehouden en kon hij zijn dochter en schoonzoon bellen, die zich iets verderop bevonden. 

Volgens de Franse gendarmerie waren we al het derde slachtoffer die dag

Slachtoffer Patrick Van Damme

Voor Patrick en zijn vrouw was het een traumatische ervaring: “We komen al zo lang naar Frankrijk. Telkens letten we op, op die parkings. Je denkt dat dit nooit met je zal gebeuren, maar blijkbaar gebruiken bendes nieuwe methodes. De boodschap is dus: laat je auto nooit alleen, zo kunnen ze alvast je band niet lek steken en overkomt je dit niet.”

Volgens de Franse gendarmerie zijn het professionele bendes die heel gewiekst te werk gaan. “Ze vertelden me dat het die dag al de derde keer was dat de bende toesloeg”, vertelt Patrick nog.

In maart vorig jaar bracht het Eén-programma "Factcheckers" al aan het licht dat systemen om een "keyless wagen" te stelen of te openen, makkelijk verkrijgbaar zijn op het internet. In dit artikel kunt u er alles over lezen. Hieronder kunt u de bewuste aflevering herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen