AFP or licensors

Wereldberoemde schrijvers, acteurs en regisseurs veroordelen homofobie in Polen in open brief aan EU

In een open brief gericht aan EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordelen meer dan 70 ondertekenaars de stijgende homofobie en transfobie in Polen onder het bewind van president Andrzej Duda. Onder hen twee Nobelprijswinnaars, de Poolse Olga Tokarczuk en de Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee, en wereldberoemde schrijvers, filmregisseurs en acteurs als Margaret Atwood, Mike Leigh, Pedro Almodóvar en Isabelle Huppert.

Meer dan 70 schrijvers, acteurs en filmregisseurs van over de hele wereld hebben een open brief ondertekend waarin ze hun verontwaardiging uiten over de stijgende homofobie en transfobie in Polen onder het bewind van de onlangs herverkozen president Andrzej Duda. De brief is gericht aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Bij de ondertekenaars zijn twee Nobelprijswinnaars Literatuur: de Poolse Olga Tokarczuk en de Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee.

Ze uiten hun “grote bezorgdheid over de toekomst van de democratie in Polen, een land met een bewonderenswaardige geschiedenis van weerstand tegen totalitarisme en strijd voor de vrijheid”, en hun verontwaardiging over “de repressie gericht tegen de LGBT-gemeenschap in Polen.” (LGBT staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel en Transgender- nvdr.)

Bij de ondertekenaars zijn er verder nog een lijst klinkende namen: auteurs als Margaret Atwood, Ian McEwan, John Banville, Sebastian Barry en Édouard Louis; filmregisseurs als Pedro Almodóvar, Yorgos Lanthimos, Mike Leigh, Luca Guadagnino en de Pool Paweł Pawlikowski; en acteurs als Ed Harris, Isabelle Huppert en Stellan Skarsgård.

Sinds Andrzej Duda van de regerende PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid) in 2015 president werd heeft hij de LGBT-rechten bestempeld als een uit het buitenland ingevoerde ideologie die de Poolse christelijke waarden bedreigt. In Polen is 86 procent van de bevolking rooms-katholiek. Duda is op 12 juli nipt herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar. 

Sinds zijn herverkiezing gebruiken de staatsmedia en regeringsfunctionarissen almaar hardere taal tegen de LGBT-gemeenschap, en krijgen betogers die gelijke LGTB-rechten eisen te maken met stijgend fysiek geweld. Aanvallen op leden van de LGBT-gemeenschap worden niet als haatmisdrijf beschouwd in Polen.

Duda wil een zogenoemd “Familiecharter” invoeren dat “de verspreiding van de LGBT-ideologie” in scholen en openbare instellingen wil verbieden. Ook wil hij verbieden dat homoseksuele koppels kunnen trouwen en kinderen krijgen. 

Zowat een derde van de Poolse gemeenten hebben zichzelf uitgeroepen tot “LGBT-vrije zones”. Vorige maand heeft de Europese Unie aangekondigd dat ze de geldkraan toedraait voor zes Poolse steden die dit label voeren.

In de open brief wordt ingegaan op de aanhouding van Margo, een activiste die zichzelf als vrouw indentificeert. Ze wordt ervan beschuldigd de chauffeur van een bestelwagen te hebben aangevallen, die via een luidspreker homofobe slogans omriep.

Even later drapeerde ze regenboogvlaggen rond verschillende monumenten in Warschau en werd ze opnieuw aangehouden, nu op beschuldiging van “het beledigen van religieuze gevoelens en het besmeuren van monumenten in Warschau.” Sinds 7 augustus zit ze voor twee maanden in voorarrest. Bij betogingen tegen haar arrestatie zijn ondertussen 48 mensen opgepakt wegens “onwettelijke samenscholing”.

Activiste Margo drapeert de regenboogvlag rond het standbeeld van Copernicus in Warschau, 7 augustus 2020.
AFP or licensors

In de open brief ontkennen de ondertekenaars dat Margo zich schuldig heeft gemaakt aan hooliganisme of provocaties, zoals de Poolse staatsmedia melden. Ze noemen haar acties integendeel wanhopige daden van verzet tegen vernederende homofobie en aanzetten tot haat.

Margo is eigenlijk een politieke gevangene die wordt vastgehouden omdat ze weigert vernederingen te accepteren.

In de brief luidt het verder: “De bestelwagen is een van de vele soortgelijke voertuigen van waaruit doorheen heel Polen ongehoorde beweringen worden verspreid: homoseksualiteit wordt gelijkgesteld met pedofilie, en er wordt beweerd dat homo’s ziekten veroorzaken en een bedreiging voor kinderen zijn. Margo is eigenlijk een politieke gevangene die wordt vastgehouden omdat ze weigert vernederingen te accepteren.”

LGBT-rechten zijn mensenrechten, en moeten als zodanig  verdedigd worden.

De ondertekenaars roepen de Poolse regering op om “ermee op te houden seksuele minderheden op de korrel te nemen”. Ze vragen de Europese Commissie om “onmiddellijke stappen te ondernemen om de Europese kernwaarden te verdedigen: gelijke behandeling, non-discriminatie en respect voor minderheden, waarden die flagrant geschonden worden in Polen. LGBT-rechten zijn mensenrechten, en moeten als zodanig  verdedigd worden.”

Meest gelezen