De Panne, Koksijde en Nieuwpoort versoepelen mondmaskerplicht vanaf 1 september (als cijfers goed blijven)

Vanaf 1 september zal het dragen van een mondmasker enkel verplicht zijn op drukke plaatsen op het gebied van politiezone Westkust. Dat meldt de politiezone na een gezamenlijke beslissing van de drie betrokken burgemeesters. Het gaat over het grondgebied De Panne, Koksijde en Nieuwpoort, waar voorheen een algemene mondmaskerplicht gold. De regel wordt enkel van kracht als de cijfers aan de Westkust goed blijven. Het is wel de bedoeling dat iedereen een mondmasker op zak heeft. Ook De Haan, Wenduine en Bredene zijn van plan om tegen het einde van de zomer de mondmaskerplicht te versoepelen.

In De Panne, Koksijde en Nieuwpoort is het dragen van een mondmasker vanaf september enkel verplicht op drukke plaatsen. Dat beslisten de burgemeesters van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD), Nieuwpoort, Geert Vanden Broucke (CD&V) en De Panne, Bram Degrieck (Het plan B).

Concreet houdt de regel in dat een mondmasker verplicht is op plaatsen waar je de afstand van 1,5 meter niet kan garanderen. Op de dijk, in winkelstraten, in horecazaken (tot je zit) en op het openbaar vervoer blijft een mondmasker sowieso verplicht. Hiervoor volgen de burgemeesters de regelgeving van de federale overheid en de provincie.

"Hiermee willen we onze eigen inwoners, tweedeverblijvers en toeristen een duidelijk toekomstperspectief bieden. Op 1 september gaan de scholen weer van start en zwaaien we de zomervakantie uit, een moment waarop het dus weer wat kalmer wordt aan de Westkust. Het heeft dan geen zin meer om het dragen van een mondmasker overal te blijven verplichten", zegt burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.

De gemeentebesturen van De Panne, Koksijde en het stadsbestuur van Nieuwpoort zullen tijdig meer details communiceren over welke plaatsen zij specifiek als druk beschouwen.

En de rest?

Ook in De Haan, Wenduine en Bredene willen de burgemeesters de mondmaskerplicht versoepelen. "We gaan richting het einde van de zomer en het wordt een pak rustiger aan zee. Daarom zou het niet meer nodig zijn om overal een mondmasker te dragen", zegt burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele (N-VA). De gemeenten overleggen nog wanneer de versoepeling precies wordt doorgevoerd.

Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende zijn voorlopig niet van plan een versoepeling door te voeren. "Ook in september kan het nog druk zijn aan zee. We hopen dan ook op een mooie nazomer die op een veilige manier kan verlopen", zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA).

Volgens burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens leidt een versoepeling tot te veel verwarring. "Nu is het voor iedereen duidelijk dat je overal een mondmasker moet dragen maar als we bepaalde zones moeten aanduiden zullen mensen in de war zijn."

In Middelkerke geldt enkel de verplichting op de Zeedijk en op avondmarkten. Wel wordt het dragen van een mondmasker aangeraden in de winkelstraten.

Meest gelezen