Acteur Ben Cross bij de première van de gerestaureerde versie van "Chariots of fire" in 2012 in Londen.
2012 Invision

Acteur Ben Cross ("Chariots of fire") overleden

De Britse acteur Ben Cross, vooral bekend voor zijn vertolking van atleet Harold Abrahams in de Oscarwinnende film "Chariots of fire" is overleden. Cross is 72 geworden, hij overleed na een korte ziekte in Wenen, Oostenrijk.

Ben Cross werd geboren in Londen. Na zijn studies drama speelde hij mee in de oorlogsfilm "A bridge too far" (1977) met Sean Connery en Michael Caine. In 1978 vertolkte hij de rol van advocaat Billy Flynn in de musical "Chicago" in de Londense theaterbuurt West End.

Filmproducent David Puttnam, scenarioschrijver Colin Weiland en documentairemaker Hugh Hudson waren op dat moment op zoek naar jonge en onbekende acteurs voor een langspeelfilm, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee Britse hardlopers die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs in 1924. Hun oog viel op Ben Cross.

Die film, dat werd "Chariots of fire" (1981). Hij vertelt het verhaal van atleten Harold Abrahams (Ben Cross) en Eric Lidell (Ian Charleson). Abrahams studeert aan de universiteit van Cambridge, maar voelt zich niet volledig aanvaard door zijn joodse afkomst. Medestudent Liddell is de godvruchtige zoon van een Schotse missionaris, hij loopt wedstrijden om God te eren. Ze worden allebei geselecteerd om hun land op de Olympische Spelen te vertegenwoordigen. De voorbereiding is een weg geplaveid met obstakels.

Bekijk de trailer van "Chariots of fire":

De film is vooral bekend door de meeslepende muziek van Vangelis, zijn gelijknamige nummer "Chariots of fire" is na bijna 40 jaar nog altijd iconisch en wordt vaak gebruikt en geparodieerd bij sport- en andere wedstrijden. "Chariots of fire" sleepte in 1982 vier Oscars in de wacht: beste film, beste muziek, beste scenario en beste kostuums. In 2012 werd hij gerestaureerd en opnieuw uitgebracht naar aanleiding van de Olympische Spelen in Londen.

Ben Cross vertolkte de rol van Harold Abrahams, het werd de beroemdste rol van zijn leven. Hij speelde later nog mee in meerdere toneelstukken en films, waaronder "First knight" (1995) en de reboot van "Star Trek" (2009). Hij had net de opnames afgerond van de horrorfilm "The devil's light".

Cross is overleden in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen na een korte ziekte, hij is 72 jaar geworden.

Vangelis - "Chariots of fire": bekijk hier de videoclip

Meest gelezen