Amateurgezelschap uit Ieper gaat opnieuw spelen voor publiek: "De goesting is te groot"

Het amateurgezelschap Ieperse Kunstkring Richten gaat in september opnieuw voor publiek spelen. De première van het stuk “Deernis” moesten ze in maart annuleren. Begin september, bijna 6 maanden later, gaan ze er opnieuw voor, als een van de weinige amateurtheaters. 

Dirk Clement van de Ieperse Kunstkring Richten is dolenthousiast. In maart was de teleurstelling groot. “Toen we niet mochten spelen na al die voorbereidingen, gingen we zelfs even door een rouwproces”, lacht hij nu. “We stelden het dan maar uit tot september. Corona is er nog altijd, maar we verplaatsen het niet opnieuw. We gaan het gewoon doen."

In juni werd er al gerepeteerd. “De spelers zitten niet in elkaars bubbel. We repeteerden met een mondmasker of op een veilige afstand. We pasten de regie aan, zodat het publiek niet heel veel zal merken van de coronamaatregelen op scène. In de zaal zal het wel opvallen, natuurlijk. Er kunnen maar 85 mensen per voorstelling komen, in plaats van meer dan 200.”

Veel minder inkomsten

De vereniging zal minder inkomsten krijgen en er dus financieel niet veel aan overhouden. “De regisseur kost geld. Daarom denken we eraan om onze werking volgend seizoen te wijzigen. We spelen met het idee om regisseurs uit te nodigen die al voor ons werkten en hen gewoon hun eigen monoloog te laten spelen.”

De Ieperse Kunstkring Richten speelt het stuk "Deernis" van 3 tot en met 6 september in de Stadsschouwburg in Ieper.

Meest gelezen