Videospeler inladen...

Oud-president Clinton haalt uit naar Trump op conventie: "Hij is vastberaden zijn verantwoordelijkheid te ontlopen"

Op de vierdaagse conventie van de Democratische partij in de Verenigde Staten heeft oud-president Bill Clinton het woord gekregen. Hij haalde fors uit naar de aanpak van de coronacrisis of eerder het gebrek aan aanpak door huidig president Donald Trump. "COVID heeft ons veel harder getroffen dan het eigenlijk had gehoeven", klonk het.

Onze correspondent Björn Soenens noemt de tweede dag van de conventie "menselijk" met heel veel getuigenissen van gewone Amerikanen. Zo was er een panelgesprek tussen Amerikanen die zwaar ziek waren geweest (ALS, kanker, enz.) en Joe Biden, die het in november bij de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump.

"Biden praatte met een enorm inlevingsvermogen", stelt Soenens in "De ochtend" op Radio 1 vast. "Als er één ding is dat hij goed kan, is het zijn empatisch vermogen tonen. Hij is de vriendelijke nonkel die toont dat hij met mensen inzit."

Met de getuigenissen wilden de Democraten iedereen bereiken. "Het was geen pure campagnepraat. Ze hadden het niet over "de anderen zijn zo slecht". Maar ze hadden het over zichzelf. Hoe is het om nú verpleegster te zijn? Hoe is het om boer te zijn of om werkloos te zijn", aldus Soenens. 

Clinton kraakt Trump af en prijst Biden

Naast de gewone Amerikaan kwamen ook enkele "sterren" aan het woord, onder hen oud-president Bill Clinton in een videoboodschap. Hij ziet Donald Trump vooral weglopen voor zijn verantwoordelijkheden als president. Clinton zei dat Trump niet in staat is om het land te leiden en dat tijdens "een echte crisis" zijn leiderschap "als een kaartenhuis instort". 

Clinton vatte samen dat het Witte Huis de afgelopen vier jaar geen "commandocentrum is geweest, maar eerder een stormcentrum dat gekenmerkt wordt door alleen maar chaos."

Bij Trump zal één ding nooit veranderen, stelde de oud-president: "Zijn vastberadenheid om verantwoordelijkheid te ontlopen en de schuld af te schuiven."

Biden is in de ogen van Clinton daarin het tegenovergestelde. Zo noemt hij hem nuchter en "een man met een missie om verantwoordelijkheid te nemen, niet de schuld af te schuiven, zich te concentreren, niet af te leiden, te verbinden, niet te verdelen".

BEKIJK hier de opmerkelijkste passages uit Bill Clintons toespraak: 

Videospeler inladen...

Andere opgemerkte gasten op de tweede conventiedag waren Colin Powell, minister van Buitenlandse Zaken onder George W. Bush, en de weduwe van John McCain. Die laatste was in 2008 nog de tegenkandidaat van Barack Obama, maar werd bij leven verschillende keren afgeserveerd als een mislukkeling door Trump. Cindy McCain had het over "de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Biden en haar man".

De eerste dag van de conventie werd door bijna 29 miljoen mensen gevolgd op tv of digitale platformen. Bijna 19 miljoen van hen keken via tv, veel minder dan de 26 miljoen Amerikanen die vier jaar geleden de openingsdag van de Democratische conventie op tv hadden gevolgd.

Biden genomineerd als presidentskandidaat

De Democraten hebben Biden (77) nu ook officieel als presidentskandidaat genomineerd. Door de coronapandemie vindt de hele conventie online plaats. "Je zag de 50 staten en de 7 territoria hun stem uitbrengen via filmpjes op locatie. Dat ging veel sneller dan op andere conventies. In die arena's wordt applaus gegeven en wordt alles onderbroken", legt Soenens uit. 

Joe Biden (met zijn vrouw Jill en zijn familie) bedankte vanuit de plaatselijke bibliotheek.

Het was alsof je een toeristische trip door Amerika maakte

correspondent Björn Soenens

Opvallend: in de filmpjes werd moeite gestoken. "Iedereen die een stem uitbracht in zijn staat, deed dat aan iets heel bekends. Het was alsof je een toeristische trip door Amerika maakte. Het was een tentoonstelling aan diversiteit", vertelt Soenens.

Biden bedankte iedereen oprecht in een eerste reactie. "Bedankt aan jullie allemaal, dit betekent zoveel voor mij en mijn familie, en ik zie jullie op donderdag." Donderdag is de laatste dag van de conventie en dan zal Biden de nominatie formeel aanvaarden. Volgende week staat trouwens de Republikeinse conventie op het programma.

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen