Radio 2

Brusselse filmmaker zoekt verhalen van 'ouden van dagen' die geïsoleerd zijn tijdens corona

Een videotestament. Zo noemt de jonge Brusselse filmmaker Nelson Polfliet het idee dat hij lanceert. Hij zoekt ouderen die tijdens de coronacrisis niet meer gehoord worden, maar die wel een schat aan mooie, ontroerende verhalen hebben. "Ik ben overtuigd dat mensen met de meeste verhalen, het minst gehoord worden." Met de interviews wil Polfliet een webreeks maken. 

Nelson Polfliet studeerde vorig jaar af aan Sint-Lucas in Brussel. Na een paar kortfilms is hij klaar voor z'n eerste langspeler. Maar voor het zover is, wil hij een webreeks maken met verhalen van 'ouden van dagen'. "Afgelopen maanden waren er heel wat doemberichten uit woonzorgcentra. Van mensen die wegkwijnen, enkel nog hoogstnoodzakelijke contacten hadden en emotioneel helemaal gedistantieerd zijn van familie, en zelfs andere medebewoners. Dat is niet alleen erg voor hen, het is zo jammer dat daardoor heel wat kostbare verhalen verloren gaan. Die wil ik vastleggen in een webreeks. Het moet een videotestament worden. In plaats van geld achter te laten, laten ze een emotioneel nalatenschap achter."

Ik wil mensen die gestopt zijn met vertellen door de coronacrisis, weer een stem geven

De bedoeling is om een reeks van filmpjes te maken die op een website komen. Daarvoor krijgt Polfliet steun van de Vlaamse Gemeenschaps­commissie die projecten om thuis vakantie te houden tijdens de coronacrisis, een duwtje in de rug geeft. "Concreet zoek ik Brusselse 'ouden van dagen' die een verhaal of anekdote te vertellen hebben. Dat mag over vroeger gaan, maar evengoed vandaag. Over diepe zaken, een overleden partner, maar evengoed de tuin of de buren. Natuurlijk moet alles coronaproof gebeuren. En dus zou ik de gesprekken in de tuin houden of aan de voordeur. Een gevel zegt zoveel over iemand. Bedoeling is om een emotioneel portret te maken, of zelfs poëtisch." 

Meedoen?

Wie graag zichzelf of iemand anders inschrijft die in het Brussels Gewest woont, kan een mailtje sturen naar Nelson Polfliet op videotestament@gmail.com. "Ik heb als richtleeftijd 75 plus gekozen. Maar eigenlijk gaat het meer om een instelling. Iemand die terugblikt op het leven en graag vertelt. Mensen wier sociaal netwerk wat is weggevallen, en terug uit de muren en de voordeur willen breken. Uiteraard zal ik voldoende afstand houden, een mondmasker meebrengen en ontsmettingsmiddel. Dat is soms een beetje jammer, die afstand, maar gelukkig kan je met de camera inzoomen, en zo tot nog dichtbij komen." 

Meest gelezen