Radio 2

Coördinerend arts woonzorgcentra Heist-op-den-Berg: "Veel bewoners zeggen dat ze door de coronamaatregelen niet meer willen leven"

Dokter Jos De Smedt, coördinerend arts voor de woonzorgcentra in de regio Heist-op-den-Berg, roept op om flexibeler om te gaan met de coronamaatregelen in woonzorgcentra. Hij vindt kamerisolatie "verschrikkelijk" en pleit ervoor dat bewoners van woonzorgcentra meer kansen krijgen om hun familie te zien en te knuffelen. De arts onderbouwde zijn stelling tijdens een gesprek in Start je dag op Radio 2 Antwerpen.

"Voor sommige bewoners van woonzorgcentra is het bezoek van familie het enige waar ze nog voor leven", zegt dokter De Smedt. "Als dat bezoek wegvalt en mensen - geïsoleerd op hun kamer - alleen nog maar een verpleegkundige zien, dan wordt hun wereld onwezenlijk en willen ze zo niet verder leven. Dat voel je, dat zeggen sommigen ook letterlijk tegen mij."

Het is volgens dokter De Smedt niet meer voldoende om een hart onder de riem te steken en de bewoners enkel aan te moedigen om nog wat vol te houden. In samenspraak met de directies zou er meer flexibiliteit moeten gecreëerd worden zodat kamerisolatie kan doorbroken worden, en er naast familiebezoek ook contact tussen de bewoners mogelijk is en zelfs een knuffel.

Mensen in een woonzorgcentrum die nu hun verjaardag moeten vieren, dat is niet leuk. Daar moeten we flexibiler in zijn.

Dokter De Smedt roept de woonzorgcentra op om zelf verantwoordelijkheid op te nemen. "De overheid heeft heel veel inspanningen geleverd met leidraden en regelgevingen. Het is aan elk woonzorcentrum apart om te bekijken hoe ze die regels kunnen toepassen met de nodige flexibiliteit maar ook met het oog op de mentale gezondheid van de bewoners."  

Meest gelezen