AFP or licensors

De Chinese boeddha van Leshan, ooit het grootste beeld ter wereld, staat met de voeten in het water

In het zuidwesten van China staat een enorm boeddhabeeld deels in het water. In de hele regio van de vallei van de Jangtse-rivier zijn overigens 100.000 mensen geëvacueerd voor overstromingen en zware regenval. Door de grote druk moeten de sluizen van de bekende Drieklovendam worden geopend. 

Het is voor het eerst sinds 1949 dat de boeddha van Leshan onderaan in water en modder staat. Zowat 180 toeristen moesten in allerijl uit de site worden geëvacueerd en de hulpdiensten proberen nu met zandzakken en ander materiaal een kunstmatige dam aan te leggen om het beeld te beschermen. Het meer dan 12 eeuwen oude beeld had zo al te lijden van erosie door wind, begroeiing door planten en regen. 

Het 71 meter hoge beeld is omstreeks het jaar 800 tijdens de Tang-dynastie uit de rotswand op de samenloop van twee rivieren gehouwen. Er is meer dan 80 jaar aan gewerkt en het was tot de jaren 60 van de vorige eeuw -dus meer dan duizend jaar- het grootste standbeeld ter wereld. Ter vergelijking: de tenen zijn ongeveer zo hoog als een normale persoon. De boeddha van Leshan is een van de grote toeristische trekpleisters in de provincie Sichuan. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Het beeld stelt de toekomstige boeddha Maitreya voor, dus niet de historische boeddha Siddhartha Gautama, maar wel diens opvolger in een verre toekomst. Het monument is door de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- uitgeroepen tot erfgoed van de mensheid. Het beeld is in de middeleeuwen en later al een paar keer beschadigd door de weersomstandigheden en gerestaureerd. Volgens een lokaal gezegde zou de provinciehoofdstad Chengdu onder water lopen als de boeddha van Leshan nat wordt.

Watersnood blijft voortduren in de Jangtse-vallei

China wordt -net als India, Bangladesh en andere landen in Azië- al de hele zomer geteisterd door zware regenval. In het bekken van de enorme Jangtse-rivier, waartoe ook Leshan behoort, zijn meer dan 100.000 mensen geëvacueerd. (Lees verder onder de foto).

Water van de Jangtse stroomt door de open sluizen van de Drieklovendam.
Xinhua

De focus ligt nu op de talrijke dammen op de Jangtse en de bijrivieren, maar vooral op de Drieklovendam, de grootste ter wereld. Al meer dan een maand staat het waterpeil achter die dam tien meter boven het waarschuwingspeil. Er worden dan ook steeds meer poorten opengezet om het water door de dam te laten, maar dat moet berekend gebeuren. Als er te veel water vrijkomt, dreigen steden stroomafwaarts onder te lopen, als er niet genoeg vrijkomt, geldt hetzelfde voor grootsteden stroomopwaarts. De grootstad Chongqing, een van de grootste in China, heeft ook al een waarschuwing uitgestuurd voor een mogelijke grote overstroming.

De Jangtse is met 6.300 kilometer de langste rivier in China. Hij ontspringt in het gebergte ten noorden van het plateau van Tibet en trekt dan in enkele grote bochten van Sichuan in het zuidwesten van China door het centrum van het land naar de Stille Oceaan nabij Shanghai. Grote steden zoals Chengdu, Chongqing, Wuhan, Nanjing en Shanghai bevinden zich in het stroomgebied van de Jangtse. 

Op deze foto reikt het water van de rivier nog net niet aan de tenen van de boeddha, maar intussen dus wel.
AFP or licensors

Meest gelezen