Erasmushogeschool Brussel kiest voor "code oranje": "Maximaal afstandsonderwijs"

Hoewel Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels afgelopen week beslisten om het nieuwe schooljaar te starten onder code geel, zal de Erasmushogeschool Brussel (EhB) strenger optreden. De slechte besmettingscijfers in het Brussels Gewest zorgen ervoor dat de EhB kiest voor de maatregelen die onder code oranje vallen.

"Code geel is mijns inziens niet de juiste beslissing voor Brussel, want onze Brusselse campussen liggen in het centrum van de hoofdstad en daar is de besmettingsgraad niet laag, maar hoog", zegt algemeen directeur Ann Brusseel van de Erasmushogeschool. "We maken eerder gebruik van de maatregelen die vallen onder code oranje. In mijn ogen zijn de Brusselse overheden niet streng genoeg. Ik wil niet het risico lopen om terug te keren naar een code rood en een lockdown, want dat zou dramatisch zijn voor mijn studenten."

Kleinere bubbels

De eerstejaarsstudenten zijn aan het begin van het academiejaar wel welkom op de campus. In kleinere groepen zullen de studenten kennis kunnen maken  met elkaar. "We maken bewust de keuze om de zaken die digitaal kunnen, zoals hoorcolleges, online te organiseren. Dat geeft ons de ruimte, fysiek en in het rooster, om de nodige practica zoals filmateliers, labowerk, musical en toneel, op de campus te laten doorgaan. Want ook daar moeten we kleinere bubbels maken."

Coronatesten?

Intussen wordt er ook nagedacht over de mogelijkheid om op de hogeschool te testen op het coronavirus. "Ik sta daar niet negatief tegenover, want ik ben al enkele weken op zoek naar de mogelijkheid om te testen. We delen de studenten in kleine groepen in. De laatstejaarsstudenten film, podium, regie of techniek van het RITCS werken hun eindejaarsproject nu af en kunnen gerust een week tot tien dagen afgezonderd in een kleine groep blijven. Ik had hen graag kunnen geruststellen door hen te laten testen, maar dat blijkt niet zo makkelijk", besluit Brusseel.

Andere hogescholen en universiteiten code geel

Uit een belronde met andere Vlaamse hogescholen en universiteiten blijkt dat de Erasmushogeschool Brussel voorlopig alleen staat in haar beslissing. Alle andere hogescholen en universiteiten gaan er van uit dat ze voorlopig zullen kunnen starten onder code geel, al volgen ze de situatie op de voet op en zeggen ze "voorbereid te zijn om snel te kunnen bijsturen".

Meest gelezen