HANS PUT

Erfgoedcel digitaliseert bouwplannen van alle Limburgse mijnzetels: “Het zijn letterlijk schatten op zolder”

De erfgoedcel Mijn-Erfgoed is het omvangrijke archief met de bouwplannen van alle Limburgse mijnzetels aan het digitaliseren. De belangrijkste bouwplannen worden ingescand zodat geïnteresseerden die daarna kunnen raadplegen.

“Het zijn letterlijk schatten op zolder”, lacht Katleen Vandenbranden van de erfgoedcel. “Het is een uniek archief want het zijn de bouwplannen van de 6 mijnzetels in Limburg. Bij elke map die ik open, ontdek ik weer nieuwe pareltjes.” 

De plannen zijn zeker interessant voor wie bijvoorbeeld een mijnwoning wil verbouwen

Katleen Vandenbranden, Erfgoedcel

Het archief is heel omvangrijk. “We schatten dat het om zo’n 250.000 plannen gaat”, zegt Vandenbranden. “Dat gaat niet alleen over de bouwplannen van de industriële gebouwen zelf, maar ook van de woningen, de sociale infrastructuur, ... Ik vond zelfs een tekening van een windhaan van een kerk.”

De komende maanden zullen de belangrijkste plannen gedigitaliseerd worden. “Het is op het vlak van erfgoed een interessant project voor heel Vlaanderen en zelfs voor de Euregio. Door de plannen te digitaliseren, kan iedereen ze gemakkelijker raadplegen. De plannen zijn bijvoorbeeld ook interessant voor wie een mijnwoning wil verbouwen.” 

De erfgoedcel zoekt nog vrijwilligers die willen meehelpen met het digitaliseren. Interesse? Neem contact op met Katleen Vandenbranden: katleen@mijnerfgoed.be.

 

HANS PUT

Meest gelezen