Mechels biotechbedrijf Galapagos keldert met 25 procent op beurs door onzekerheid rond reumamiddel

Na jaren van succes en groei, moet het Mechelse biotechbedrijf Galapagos nu een bittere pil slikken. Bij de opening van de beurs ging Galapagos met 25 procent onderuit. Vannacht kondigde het bedrijf aan dat het reumageneesmiddel filgotinib nog geen goedkeuring krijgt van de Amerikaanse Food and Drug Administration om het middel op de markt te brengen in de VS.

De oprichter en CEO van het biotechbedrijf Galapagos - met hoofdkwartier in Mechelen - Onno van de Stolpe werd in 2019 nog manager van het jaar. Het was de kers op de taart nadat het bedrijf op het punt stond potten te breken op de miljardenmarkt. Galapagos is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medicijnen tegen ontstekingsziektes. Het ontwikkelde filgotinib, een medicijn tegen reuma.

Na grootschalige patiëntenproeven bleken de resultaten veelbelovend. Het medicijn leek veilig en had vermoedelijk minder bijwerkingen dan andere reumamedicijnen.  Voor de verkoop in de VS sloot Galapagos vorig jaar een miljardendeal met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead. Dat investeerde 4,5 miljard euro in Galapagos en beloofde om de komende 10 jaar geen overnamebod te doen op het bedrijf. In ruil kreeg Gilead een groter belang in Galapagos en ook toegang tot de medicijnen die Galapagos in ontwikkeling heeft. 

Alles zag er goed uit, begin juli had ook het Europees Geneesmiddelenagentschap een positief advies gegeven. Maar vandaag kwam er dan dus het nieuws van de Amerikaanse Food and Drug administration. Dat geeft voorlopig nog geen groen licht om het reumamedicijn op de Amerikaanse markt te brengen. Er zijn onder meer extra vragen over de impact op de mannelijke vruchtbaarheid. Het nieuws kwam binnen op de beurs: Galapagos ging met ruim 25 procent onderuit. 

"Beleggers overreageren vaak"

Hoewel het een flinke opdoffer is voor het bedrijf, is dit natuurlijk niet het einde. "Typisch bij dit soort bedrijven, uit deze sector die sterk is gestegen, is dat het minste negatieve nieuws wordt aangegrepen om te verkopen", zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro. "Men was gewend geraakt aan een zo goed als feilloos parcours. Galapagos heeft in het verleden een zeer sterke reputatie opgebouwd en kwam dikwijls met goed nieuws. Dit is dan ook iets waar beleggers van schrikken."

En als de koers hoog is, kan je natuurlijk ook hard vallen. "Niemand had dit kunnen zien aankomen. En beleggers hebben nogal de neiging om te overreageren. Zowel in de positieve als de negatieve zin. Dat is typisch aan hen", aldus Joly. 

Meest gelezen