Belga

Geen Pukkelpop dit jaar: "Als we 2021 ook moeten vergeten, wordt het wel heel moeilijk"

In een wereld zonder corona zou Pukkelpop vandaag van start gaan. Duizenden jongeren kunnen dit jaar dus niet naar Kiewit afzakken voor het muziekfestival. Organisator Chokri Mahassine sprak erover op Radio 2 Limburg: "Het voelt raar aan."

Na 35 jaar een zomer zonder Pukkelpop, het levert boegbeeld van het festival Chokri Mahassine een vreemd gevoel op. "Normaal gezien zouden we nu met 10.000 mensen alles in gereedheid brengen om de Pukkelpoppers te ontvangen, om dat nu niet te doen voelt raar aan", zegt Mahassine. 

De definitieve doorslag voor de annulatie van het festival kwam er halverwege april. Maar daarvoor voelden ze bij de organisatie de bui ook al hangen: "We hadden het gevoel dat het niet zou kunnen doorgaan, maar vanaf de definitieve beslissing van de overheid hebben we ons vizier volledig op 2021 gezet", vertelt Chokri.

Pukkelpop 2021

Het organiseren van de editie in 2021 is al van start gegaan, ook al is het einde van de coronacrisis nog niet in zicht. "Als we volgend jaar ook moeten vergeten, wordt het wel heel moeilijk om te overleven. Dat is financieel niet houdbaar. Ik weet ook niet of de sector dat zou kunnen overleven", zegt de organisator.

'Pukkelpop-bedrijf' stilgelegd

"Het eerste wat we moesten doen was iedereen verwittigen dat Pukkelpop geannuleerd was. Dat ging van medewerkers tot leveranciers en nog vele anderen", weet Mahassine. Dat wil dus ook zeggen dat veel mensen dit jaar geen werk hebben. Maar volgens hem zijn er wel nog mensen die iets anders hebben kunnen vinden: "Veel mensen hebben een alternatief gezocht en een 'pop-up job' gevonden. Toch zijn er nog veel mensen die zonder werk zitten."

Pukkelpop zou Pukkelpop niet zijn zonder verrassingen
Chokri Mahassine

Het voelt voor Chokri niet goed aan deze zomer. Hij kreeg veel berichten vanuit verschillende richtingen: "Hoe meer je erover leest en hoe meer mensen je erover spreekt, hoe meer het wringt." Op de vraag of de organisatie iets ter vervanging heeft geregeld wil hij niet veel kwijt: "Er komen geen optredens maar Pukkelpop zou Pukkelpop niet zijn als er geen verrassingen gepland waren. Ik kan daarover alleen aan de Pukkelpoppers zeggen: hou het online allemaal maar een beetje in de gaten", lacht Mahassine geheimzinnig.

Meest gelezen