Kunnen militairen dat wel, bewoners verzorgen in woonzorgcentra getroffen door corona?

Het leger springt bij in WZC Molenheide in Wijnegem omdat 11 besmette personeelsleden in quarantaine moeten. Eerder hielpen militairen al in gelijkaardige situaties in Aalst, Heverlee en Jette. Maar hebben zij wel de juiste achtergrond om senioren te verzorgen? Radio 2 Antwerpen vroeg het aan Defensie.

"Wij zijn maandagavond ter plaatse gekomen met het Tweede Element Medische Interventie gevestigd in Leopoldsburg", zegt luitenant Yannick in "De middag" op Radio 2 Antwerpen. "In onze eenheden zitten medisch gevormde verpleegkundigen, ambulanciers en "aid men" zoals we dat noemen."

"Voor ons is hulp bieden in een woonzorgcentrum heel uitzonderlijk. Normaal behandelen wij oorlogstrauma's of geven we medische steun aan eenheden tijdens oefeningen of in de kazerne. Maar de bewoners van WZC Molenheide reageren alvast positief", aldus luitenant Yannick. 

"Hulp aan de natie is onze kerntaak"

Die hulp van Defensie was nodig toen een coronauitbraak tientallen bewoners en 11 personeelsleden tot een quarantaine dwong.  "Een van onze kerntaken is hulp bieden aan de natie. Als de bestaande civiele structuren tekort schieten, is het leger altijd bereid en paraat om hulp te bieden. Iedereen hier is blij met onze aanwezigheid om de werkdruk te verlichten", zegt luitenant Yannick.

"Op dit moment draaien 5 van onze ambulanciers mee bij het verplegend personeel. Sinds vandaag zijn daar nog 5 logistiekers van het 29e bataljon uit Grobbendonk aan toegevoegd. Zij helpen mee in de keuken en met de voedselbediening. Maandagavond is er ook een veterinair team van het militair ziekenhuis ter plaatse gekomen om de gebouwen te ontsmetten."

Uniform maar geen camouflage

De medische militairen van Leopoldsburg dragen in WZC Molenheide een uniform, maar wel één zonder camouflagestrepen. "We hebben er bewust voor gekozen om onze legeroutfit van defensie niet te dragen. We lopen dus rond in het verpleegkundig uniform van WZC Molenheide om de bewoners niet te doen schrikken", zegt luitenant Yannick. "Onze missie zal in principe twee weken duren. Als alles vlot verloopt hopen we hier dus te vertrekken rond 28 augustus."

Meest gelezen