Hogeschoolplein in Leuven in een nieuw jasje gestoken: "De geschiedenis op een speelse manier tot leven brengen"

In afwachting van een volledige heraanleg heeft het Hogeschoolplein in Leuven een grondige opfrisbeurt gekregen. Tussen de houten zitmuurtjes is er nu ruimte voor spelletjes en ontspanning. Een groep kinderen van speelpleinwerking Heverlee testte het vernieuwde plein vandaag al uit.

Vroeger stonden op het plein twee colleges: de faculteit 'Het Varken' en het Standonckcollege. Deze werden in de 19e eeuw afgebroken en zo ontstond het huidige Hogeschoolplein. De laatste jaren had het plein, wat glans verloren, dus besloot de stad om het plein in een nieuw jasje te steken.

Meer spel en meer groen

Het grasveld werd uitgebreid en er zijn zitbanken ingebouwd. Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven had het idee om in het nieuwe ontwerp te verwijzen naar de zeven vakken die in de colleges in de middeleeuwen gedoceerd werden. Deze zeven kunsten zijn allemaal uitgebeelden omgevormd tot spelelementen voor kinderen. "Het is niet evident om in het centrum van de stad spelaanleiding voor kinderen te creëren, maar we zijn erin geslaagd om hier die combinatie toch te maken", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

Het plein wordt een plek van rust waar ontspanning centraal staat. Volgens Vansina is het een ideale plek voor jonge gezinnen. "Ouders kunnen hier komen picknicken of op een terrasje zitten en tegelijkertijd worden de kinderen uitgedaagd om hier te spelen met die spelelementen die verwijzen naar de zeven historische kunsten."

Tijdelijke herinrichting

De werken aan het Hogeschoolplein zijn voltooid, maar het is een tijdelijke herinrichting. Het pauscollege wordt momenteel gerestaureerd en ook andere woningen rond het plein zullen nog gerenoveerd worden. "Het plein zal minimum 5 jaar zo blijven, want er moeten nog een aantal werken gebeuren. We wachten op de renovaties van die woningen voor we tot een definitieve heraanleg van het plein komen, maar het grotere grasveld en de spelelementen zijn zeker blijvend", aldus Vansina.

Meest gelezen