© Zoonar.com/DAVID HERRAEZ CALZADA - creative.belgaimage.be

Na ongeval waarbij slachtoffers besmet bleken met corona: hoe help je mensen in nood in coronatijden?  

Eerste hulp bieden in coronatijden, hoe gaat dat? En wat moet je doen om jezelf als hulpverlener niet in gevaar te brengen? "Algemeen geldt de richtlijn dat je niet dichter bij een slachtoffer komt dan 1,5 meter, omdat je nooit zeker kan weten of het slachtoffer al dan niet besmet is met het coronavirus", klinkt het bij het Rode Kruis. "Als iemand in levensgevaar is, moet je uiteraard wel dichter bij het slachtoffer komen."

In Iddergem, bij Denderleeuw, botsten gisteren twee wagens op elkaar. Omstaanders hielpen de (lichtgewonde) slachtoffers en bij controle in het ziekenhuis bleek later dat enkele slachtoffers besmet waren met het coronavirus. 

En dus dringt de vraag zich op: wat moet je in een noodsituatie doen als hulpverlener? Hoe kan je slachtoffers op een veilige manier helpen, zonder jezelf in gevaar te brengen? 

Het Rode Kruis heeft in het begin van de coronacrisis zijn richtlijnen al aangepast. "Die maatregelen houden rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen in ons land", vertelt Ine Tassignon van het Rode Kruis. 

Veiligheid hulpverlener staat centraal

"Een zeer belangrijk principe dat altijd en overal voorop staat, ook nu, is dat je als hulpverlener moet zorgen voor je eigen veiligheid en dat je die op geen enkel moment in gevaar mag brengen. Algemeen geldt de richtlijn dat je niet dichter bij een slachtoffer komt dan 1,5 meter, omdat je nooit zeker kan weten of het slachtoffer al dan niet besmet is met het coronavirus", benadrukt Tassignon. "Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat een slachtoffer van een ongeval nooit aan zijn lot overgelaten wordt."

Algemeen geldt de richtlijn dat je niet dichter bij een slachtoffer komt dan 1,5 meter, omdat je nooit zeker kan weten of het slachtoffer al dan niet besmet is met het coronavirus

Ine Tassignon - woordvoerder Rode Kruis

Daarmee sluit ze zich aan bij wat de politiezone van Denderleeuw-Haaltert ook al aangaf: "We hopen van harte dat dit voorval mensen niet afschrikt om hulp te bieden bij een ongeval. De burgerplicht voor mensen in nood is een prioritair gegeven", klinkt het. Maar, tegelijk roept de politie op dat wie besmet is, ook zeker thuis blijft en zich aan de quarantaineregels houdt. "Zo breng je andere mensen niet in gevaar."

Maar hulp bieden vanop afstand, hoe doe je dat? Het Rode Kruis zet enkele tips op een rij - als het slachtoffer bij bewustzijn is. 

  • Stel het slachtoffer gerust.
  • Bel de hulpdiensten.
  • Geef het slachtoffer aanwijzingen hoe hij of zij zich kan redden of verzorgen.

Maar stel dat het slachtoffer in levensgevaar is, wat doe je dan?

Maar stel dat het slachtoffer in levensgevaar is en je een reanimatie moet uitvoeren? "Dan zitten we met een andere situatie natuurlijk. Dan moet je uiteraard wel dichter bij het slachtoffer komen. Op dat moment is het heel belangrijk dat je jezelf als hulpverlener voldoende beschermt."

Als een slachtoffer in levensgevaar is, dan moet je uiteraard wel dichter bij het slachtoffer komen

Ine Tassignon - woordvoerder Rode Kruis

"Dat doe je door wegwerphandschoenen en een mondmasker te dragen", legt Tassignon uit. "Als je die niet bijhebt, moet je de mond van het slachtoffer licht afdekken met een t-shirt of een sjaal. Op die manier kunnen er geen partikels vrijkomen uit de mond of neus van het slachtoffer als jij borstcompressies uitvoert."

En wat dan bij mond-op-mondbeademing? "In ieder geval wordt het afgeraden om mond-op-mondbeademing te doen als je geen professionele hulpverlener bent. Tenzij het gaat om iemand uit jouw bubbel, bij die personen kan je dat wel doen." Als het een kwestie van leven en dood is, moet je als hulpverlener een afweging maken: "Het is niet verboden om te helpen, maar je mag jezelf niet in gevaar brengen. Algemeen wordt afgeraden om effectief mond-mondbeademing toe te passen, en in veel gevallen moeten borstcompressies volstaan om een slachtoffer te helpen."

Algemeen wordt afgeraden om effectief mond-mondbeademing toe te passen, en in veel gevallen moeten borstcompressies volstaan om een slachtoffer te helpen

Ine Tassignon - woordvoerder Rode Kruis

Alle richtlijnen van het Rode Kruis kan je hier nog eens nalezen. 

Meest gelezen