Videospeler inladen...

Afschuw over beelden van dood man na politieoptreden op luchthaven Charleroi: "Choquerend, onbetamelijk en ongepast"

Er zijn harde beelden opgedoken van een politieoptreden in de luchthaven van Charleroi meer dan twee jaar geleden, waarbij een man om het leven kwam. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De dertiger veroorzaakte moeilijkheden toen hij het vliegtuig opstapte en werd opgesloten in een cel. Toen hij zich daar vreemd gedroeg, grepen agenten hardhandig in. Hij kreeg een hartstilstand en overleed enkele dagen later. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) reageren met afschuw. Politievakbond VSOA vraagt niet te snel te oordelen.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video). We willen u wel waarschuwen voor de harde beelden:

Videospeler inladen...

De feiten speelden zich af in februari 2018. Een Slovaakse man van 39 wou op de luchthaven van Charleroi een vlucht nemen naar Slovakije. Toen iedereen aan boord van het vliegtuig mocht gaan, zorgde de man voor moeilijkheden. "Zo duwde hij een van de hostessen", zei het parket van Charleroi toen. De man rebelleerde, omdat hij geen plaats kon nemen in het vliegtuig. Daarop besliste de federale politie om hem mee te nemen naar een cel. 

Op de beelden die nu opgedoken zijn, is eerst te zien hoe de man zich vreemd gedraagt en zijn hoofd tegen de celwand slaat, tot bloedens toe. Enkele agenten proberen de man in bedwang te houden, hij krijgt ook een deken over zijn hoofd, en één inspecteur zit 16 minuten lang op de man. Je ziet een andere agente die een Hitlergroet brengt, er worden grapjes gemaakt. De man krijgt een kalmeringsmiddel en er volgt een reanimatie, maar het slachtoffer raakt in coma en sterft. 

Alles ging fout, van het begin tot het einde. Ze zaten met zoveel op hem, hij kon niet goed ademen

Henrietta Chovancová, vrouw van het slachtoffer

Henrietta Chovancová, de vrouw van het slachtoffer, is geshockeerd door de beelden. "Ik wil weten wat er is gebeurd en waarom ze zich zo gedroegen", getuigt ze overstuur. "Het leek dat er iets met mijn man aan de hand was, hij voelde zich niet goed. Maar de politie heeft mijn man de hele nacht genegeerd. Toen ze het bloed zagen, hadden ze hem eerste hulp moeten geven. In de plaats daarvan zaten ze met zoveel mensen op hem. Hij kon niet goed ademen. Alles ging hier verkeerd, van het begin tot het einde."

Lees voort onder de foto:

Eén van de politieagenten doet een Hitlergroet tijdens de politie-interventie.

Dit onderzoek is de processie van Echternach. Mijn cliënt wil een andere onderzoeksrechter

Ann Van De steen, advocaat van de vrouw van het slachtoffer

Het onderzoek naar de precieze doodsoorzaak duurt intussen al meer dan 2 jaar. Veel te lang volgens de advocaat van de vrouw van het slachtoffer Ann Van de Steen. "Dit onderzoek is de processie van Echternach", zegt Van de Steen. "Mijn cliënte wou vorig jaar al naar de pers stappen, maar ik heb haar daar toen van weerhouden. Want het gerecht in België werkt niet altijd even vlug. Maar bij de laatste dossierinzage zagen we dat er nog steeds geen bijkomende onderzoeksdaden waren gebeurd. Mijn cliënt had het echt gehad. Ze heeft het gevoel dat men dit in de doofpot wil stoppen. Ze wil dat er een andere onderzoeksrechter op het dossier wordt gezet."

Lees verder onder de foto:

Agenten en ambulancepersoneel merken op dat de man niet meer ademt.

Het parket van Charleroi benadrukt dat het onderzoek naar de doodsoorzaak bijna afgelopen is. Ze zeggen ook dat het onderzoek vertraging opliep, om verschillende redenen. "De nabestaanden van de familie hebben al twee keer bijkomende onderzoeksdaden gevraagd, betreffende het verhoor van verschillende personen en een medische expertise", zegt een woordvoerder van het parket. "En door de crisis rond COVID-19 is er een vertraging geweest. Alle politie-agenten betrokken bij de interventie zijn intussen gehoord."

We hebben onmiddellijk na de feiten interne maatregelen getroffen. We wachten de conclusies van het onderzoek af

Sarah Frederickx, woordvoerder federale politie

De federale politie laat intussen weten dat haar diensten zullen ingrijpen, mocht dat nodig zijn. "Wij hebben onmiddellijk na de feiten een aantal interne maatregelen getroffen die binnen onze bevoegdheid liggen (debriefings, aangescherpte interne richtlijnen,...)," zegt woordvoerder Sarah Frederickx. "We wachten verder de conclusies van het gerechtelijk onderzoek af dat onder meer moet uitwijzen wat de oorzaak van overlijden is. Op basis van de informatie die wij via het gerecht nog zullen ontvangen, zullen wij verder evalueren hoe we rechtenscorrect nog dienen te reageren."

Wat wel al is beslist, is dat de agente die een Hitlergroet bracht geen operationele diensten meer mag doen en geen contact meer met het publiek mag hebben. 

"Duidelijk buiten alle proportie"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert met afschuw op de beelden. "Ik vind ze, voor zover ik ze kan beoordelen want ik heb natuurlijk maar een stukje gezien, onbetamelijk, choquerend en ongepast", vertelt hij aan VTM Nieuws. "Het gerecht heeft onder de omstandigheden niet traag gewerkt. Er zijn bijkomende onderzoeksdaden door de verdediging gevraagd en COVID-19 heeft wat vertraging gebracht."

"Het parket heeft mij beloofd dat de onderzoeksrechter binnenkort zijn verslag zou afleveren. Als er geen vertragingen komen in de procedure en we blijven verder van gezondheidsperikelen gespaard, dan zou dit volgend jaar in elk geval voor de rechter moeten komen. Dat is te lang, ik vind dat zelf te lang."

Dit zijn bijzonder choquerende beelden die op het netvlies van iedereen zijn gebrand.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is ontstemd. "Dit zijn bijzonder choquerende beelden die op het netvlies van iedereen zijn gebrand. Het is iets dat duidelijk buiten alle proportie is. De omstandigheden moeten uitgeklaard worden en het onderzoek is bezig, al een lange tijd. Ik meen dat er ook een klacht is ingediend bij het Comité P."

Over een schorsing voor de betrokken agenten wil De Crem zich niet uitspreken. "Dat laat ik over aan de Algemene Inspectie en de politiediensten intern. De minister van Binnenlandse Zaken heeft daarover geen zeggenschap."

"Voorzichtig zijn met beschuldigingen"

Politievakbonden VSOA en NSPV reageren verrast en zeggen dat ze voor het eerst de beelden die al twee jaar oud zijn onder ogen hebben kregen.

"Die Hitlergroet en dat dansen is volledig onaanvaardbaar en ongepast. Dat veroordeel ik streng en ik begrijp bovendien niet wat de bedoeling daarvan is", zegt Vincent Houssin van het VSOA. Voor wat de rest van de feiten betreft, blijft hij voorzichtig. "De man is duidelijk buiten zinnen. Het lijkt bijna excited delirium syndroom (EDS) (extreem agressief gedrag, red.). Hoewel achteraf blijkt dat hij negatief test op drugs en alcohol, is er duidelijk iets aan de hand waarvan wij de oorzaak niet kennen", aldus Houssin.

"Hoe dan ook: we kennen het dossier te weinig om de agenten te kunnen beschuldigen. Daar moeten we dus voorzichtig mee zijn", zegt Houssin nog.

"Nog altijd schiet beleid te kort"

Behalve Geens en De Crem reageren ook andere politici. "Dit doet eerder denken aan George Floyd en Jonathan Jacob dan aan Semira Adamu", reageert voormalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback (SP.A) in Knack. Die uitgewezen asielzoekster stierf de verstikkingsdood in 1998 nadat ze door politieagenten in bedwang werd gehouden bij haar repatriëring naar Nigeria, wat toen leidde tot het ontslag van Tobback. De oud-minister vraagt zich af wat de betrokken politieagenten in Charleroi heeft bezield.

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) vraagt zich af hoe dit mogelijk is en ziet gelijkenissen met de dood van Jonathan Jacob in een Antwerpse politiecel, in 2010. "De beelden zijn zo mogelijk nog weerzinwekkender", twittert ze. "Nog altijd schiet beleid te kort."

Lees verder onder de tweet.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) vraagt zich af of er wel plaats is bij de politie voor een agent die de Hitlergroet brengt.

Lees verder onder de tweet.

"Deze jonge vader had niet mogen sterven ", vindt Kamerlid Gaby Colebunders (PVDA). "De dag dat we dit normaal vinden, is de democratie in groot gevaar." Colebunders wil minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in de Kamer over de kwestie ondervragen.

Meest gelezen