The Outsider

Kajakken op de Dender populair in coronatijden

Het kajakvaren in de Dendervallei is populair, zo blijkt na bijna 2 zomermaanden. "Een mogelijke verklaring kan zijn dat mensen vakantie nemen in eigen streek in deze coronatijden. Maar dat het zo'n succes zou hebben, hadden we niet durven dromen", zegt Jan De Nul, schepen van toerisme in Denderleeuw.

"Toen ze mij voorstelden om het kajakken toe te laten op de Dender was ik onmiddellijk gecharmeerd door het idee", zegt schepen Jan De Nul van Denderleeuw. "Ik geloofde er wel in, maar het resultaat moest er nog zijn ook. Maar dat het zo populair zou zijn verrast mij wel. Het is een veel groter succes geworden dan dat we durfden denken."

Het zou kunnen dat het kajakken zo populair is omdat veel mensen thuis blijven en een 'staycation' doen
Schepen van toerisme in Denderleeuw Jan De Nul

"In de maand juli zijn gemiddeld 17 kajaks per dag de Dender opgegaan. Deze maand in augustus, met het zeer goede weer, zitten we met een gemiddelde van 25 kajaks per dag die het water ingaan", legt De Nul uit. "Misschien heeft het coronavirus iets te maken met dit onverwachte succes omdat veel mensen thuis blijven, zeker ook in onze Denderstreek. Maar we promoten ook het toerisme in de Dendervallei en dat zal zeker geholpen hebben."

Voordeel voor de horeca

Het succesverhaal van het kajakvaren op de Dender heeft een extra voordeel, voor de horeca dan: "De Dender grenst onmiddellijk aan de dorpskern. Ik hoor van de cafés dat mensen die hun kajaktocht achter de rug hebben, blijven hangen om een terrasje te doen. 

Er zijn al 750 kajaks voor telkens 2 personen het water opgegaan deze zomer. De kajaks worden verhuurd door The Outsider. Het kajakvaren kadert in een toeristisch promotieproject van de stad Denderleeuw 'Beleefbare Dendervallei', een samenwerking tussen alle steden en gemeenten in de Denderstreek. "We komen als gemeente ook financieel tussen in de verhuur van de eerste 900 bootjes, waardoor een kajaktochtje nu maar 5 euro kost."

Er geldt op dit moment wel een blauwalg alarm: in Aalst is kajakken tijdelijk niet toegestaan. In Denderleeuw geldt een waarschuwing om extra voorzichtig te zijn.

Meest gelezen