Orkavissersbaasrode.jouwweb.nl

Karpers van vissersclub in Baasrode ontsnappen nadat visvijver is overstroomd: "Tot 1,5 ton vis kwijt"

Vissersclub Orka uit Baasrode raakte honderden karpers kwijt, toen haar visvijver overstroomde. Door een defect aan de pompen raakte overtollig water uit het nabij gelegen overstromingsgebied niet naar de grachten en de Schelde, maar kwam het in de visvijver terecht. Die overstroomde, en de karpers stroomden mee.

Toen een visser vorige week een lijntje wilde uitslaan, stelde hij vast dat de visvijver geen put meer was, maar een vlakte die helemaal blank stond. Het telefoontje over de overstroomde vissersput botste eerst op ongeloof, maar toen collega-vissers ter plaatse kwamen, konden ze alleen maar vaststellen dat het de waarheid was en zagen ze de vissen wegzwemmen. 

Graskarpers zwemmen vlak onder het wateroppervlak, we zagen hen gewoon wegzwemmen
Dimitri Cnapelings, vissersclub Orka

De vissers belden de verantwoordelijken van de pompen, die snel ter plaatse kwamen en een defect vaststelden. De pompen moeten overtollig water uit het nabij gelegen overstromingsgebied in de polder van Vlassenbroek halen. Dat water komt dan normaal in de grachten terecht, en uiteindelijk in de Schelde. Maar door het defect kwam het teveel aan water in de visvijver terecht, die daardoor overstroomde. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Financiële domper

Vissersclub Orka had nog niet zolang voordien een ton nieuwe karpers in de vijver uitgezet. Die kosten zowat 4,5 euro per kilogram. Ook het onderhoud van de vijver en het verzorgen van de karpers kosten handenvol geld, zegt Dimitri Cnapelings van Vissersclub Orka.

“We zitten met de handen in het haar. Elk jaar organiseren we een eetfestijn om dan weer nieuwe vis te kunnen uitzetten. We hebben berekend dat we 1 tot 1,5 ton karpers kwijt zijn. We kunnen dat zien aan het gewicht dat we bij de wedstrijd van zaterdag konden opvissen. Dat was amper 125 kg, terwijl dat op andere wedstrijdzaterdagen tot 600 kg kan oplopen.”

Na de herstelling van de pompen, is het overtollige water weer weggestroomd, maar volgens Cnapelings duurde het bijna twee dagen voor het waterniveau in de visvijver weer normaal was. 

Meest gelezen