Leuvense nachtwinkeluitbaters over vroegere openingsuren: "Wie gaat er naar ons komen als ze ook naar de supermarkt kunnen?"

Niet alle Leuvense nachtwinkeluitbaters zijn tevreden met de toegestane vroegere openingsuren. De stad Leuven hoopte met de vroegere openingsuren nachtwinkels een duwtje in de rug te geven, maar nachtwinkeluitbaters betwijfelen het nut van de maatregel. "Als je 's middags naar een supermarkt kan gaan, ga je toch niet naar een nachtwinkel", klinkt het.

Vanaf vandaag mogen Leuvense nachtwinkels om 14 uur 's middags openen. Normaal mogen die pas vanaf 18 uur opengaan, maar omdat ze door de coronamaatregelen al om 22 uur moeten sluiten, zijn ze maar vier uur per dag open. Door de openingsuren te vervroegen, wil het Leuvense stadsbestuur hen een duwtje in de rug geven, want nu kunnen ze in totaal weer acht uur open zijn.

Maar niet alle nachtwinkels zijn daar tevreden mee. Uitbater Mohammed van nachtwinkel Night Bites gelooft niet dat hij overdag veel klanten zal krijgen. "Om de hoek ligt er Carrefour en wat verderop is er een Delhaize. Dan ga je toch niet in de nachtwinkel je inkopen doen", zegt hij.

Vanmiddag is er één persoon mijn winkel binnengekomen om sigaretten te kopen, maar ik heb geen geld meer om sigaretten in te kopen.

Mohammed gelooft niet dat de nieuwe maatregel een goede beslissing is. "Gisteren hebben we de brief met de informatie over de nieuwe maatregel gekregen. Gisterenavond hebben we meteen vergaderd met een 25-tal nachtwinkels uit Leuven. En we zijn niet tevreden. We maken geen aanspraak op premies van de overheid en we hebben ook rekeningen te betalen. Ik weet niet meer hoe ik de huur van mijn winkel moet betalen", vertelt Mohammed. "Vanmiddag is er één persoon mijn winkel binnengekomen om sigaretten te kopen, maar ik heb geen geld meer om sigaretten in te kopen. Dus die ene klant die ik had, kon ik niet helpen."

Petitie

Als het van Mohammed afhangt, worden de openingsuren van nachtwinkels verlaat tot minstens middernacht. "Horecazaken mogen tot 1 uur 's nachts open blijven. Waarom worden nachtwinkels gestraft en moeten wij vroeger sluiten? Het voelt heel oneerlijk aan." Volgens Mohammed zullen de Leuvense nachtwinkeluitbaters een petitie starten en die overhandigen aan Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani. "We gaan het hier niet bij laten."

Meest gelezen