LIVEBLOG - Viroloog Van Gucht wil af van variatie in mondmaskerplicht: "Dat is nefast voor draagvlak bij bevolking"

Voor de derde dag op rij is het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land gedaald. Het is belangrijk dat die trend zich blijft voortzetten, zegt viroloog Steven Van Gucht: "Met het oog op de heropening van de scholen is het belangrijk dat we die trend doorzetten, en liefst nog versnellen". Uit onderzoek blijkt dat de motivatie om de coronaregels te volgen sterk is afgenomen. Van Gucht wil overal in het land dezelfde regels voor het dragen van het mondmasker. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steven Van Gucht wil overal zelfde regeling voor mondmaskers

Als het van viroloog Steven Van Gucht van Sciensano afhangt, zal de Nationale Veiligheidsraad van morgen de regels voor het dragen van mondmaskers harmoniseren. "Ik denk dat we naar een harmonisering van een aantal maatregelen moeten gaan", zegt Van Gucht in "Het Journaal". "Ik denk dan heel specifiek aan de mondmaskerplicht. Het is goed dat we dat op eenzelfde manier toepassen, zodat het altijd kan worden uitgelegd waarom het nodig is." 

Duidelijk  aangeven waar we mondmasker moeten dragen, en dat hoeft niet altijd en overal te zijn

Viroloog Steven Van Gucht

"Momenteel zien we heel veel variatie, van gemeente tot gemeente, van stad tot stad. Het wordt soms ook gevraagd op plaatsen en momenten waarvan we het niet altijd kunnen uitleggen. Daar moeten we vanaf, want dat is heel nefast voor het draagvlak en het vertrouwen van de bevolking."

Altijd een mondmasker bij zich hebben, vindt Steven Van Gucht zinvol. "Ik denk dat men duidelijk moet aangeven waar we het moeten dragen, en dat hoeft niet altijd en overal te zijn."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De coronacijfers: aantal besmettingen gaat weer naar beneden

Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid in ons land, heeft nieuwe cijfers over besmettingen in ons land bekendgemaakt.

  • Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is voor de derde dag op rij gedaald. In de week van 9 tot 15 augustus werden per dag gemiddeld 528 besmettingen in ons land vastgesteld. Dat is 15 procent minder dan de voorgaande week.
  • "Het is de derde dag op rij dat de cijfers dalen", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Op nationaal niveau lijkt het er dus op dat we in een neerwaartse trend zitten. Het is belangrijk dat we die trend doorzetten, en liefst nog versnellen. Als het zou blijven dalen met 15 procent, zijn er op 1 september gemiddeld 350 nieuwe besmettingen per dag. Dat is nog hoog. Als het zou dalen met 50 procent, zijn er op 1 september gemiddeld 100 nieuwe besmettingen. En dat is veel gunstiger met het oog op de heropening van de scholen."
  • In de provincie Antwerpen blijft het aantal nieuwe besmettingen dalen. Er waren in de laatste week 943 gevallen, een gemiddelde van 135 per dag. Dat is 35 procent in vergelijking met de week ervoor. De daling zet zich dus sterker door. Per 100.000 inwoners zijn er 50 gevallen.
  • In Brussel stijgt het aantal besmettingen, zij het trager. Er waren in de laatste week 828 gevallen, een gemiddelde van 118 per dag. Dat is een stijging met 21 procent. De besmettingen stijgen nog, zij het trager. In de week ervoor bedroeg de stijging nog 50 procent. Per 100.000 inwoners zijn er 68 gevallen.
  • In alle andere provincies daalt het aantal besmettingen, alleen in Vlaams-Brabant is er een heel lichte stijging.
  • Er zijn nu in totaal 78.978 bevestigde besmettingen in ons land.
  • Het aantal ziekenhuisopnames daalde ook licht, van 33 naar 30 in de voorbije week. De meeste nieuwe opnames doen zich voor in Antwerpen en Brussel.
  • Er waren de afgelopen week meer overlijdens, van gemiddeld 4 naar 10 per dag, dat is meer dan een verdubbeling. Mogelijk heeft dat ook te maken met de hittegolf en de hoge ozonconcentraties. De evolutie van de cijfers in de komende dagen moet daar meer duidelijkheid over brengen.

De steenweg N8, aflevering 3: de Oude Kwaremont zonder de Ronde, en een busbedrijf vol bussen die niet uitrijden

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze achtste week rijdt onze ploeg op de N8, via Ninove, Brakel, Kortrijk en Ieper tot aan de Belgische kust. Vandaag ontdekken we hoe de Oude Kwaremont erbij ligt na een lente zonder de Ronde, en gaan we langs bij een autobusbedrijf met een vertrekperron vol bussen die normaal hadden moeten uitrijden:

Videospeler inladen...

Nederlands parlement stemt loonsverhoging zorgpersoneel weg

In Nederland heeft de Tweede Kamer heeft twee voorstellen voor het structureel verder verhogen van de salarissen in de zorgsector weggestemd. De moties, die uitgingen van de oppositie, werden niet gesteund door coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte tijdens het debat dat de mensen in de zorgsector de afgelopen jaren al aanzienlijk meer zijn gaan verdienen en dat ze ook de komende jaren al meer zullen krijgen. Een extra loonsverhoging daarbovenop zou daarom "niet verstandig en onverantwoord" zijn, vindt hij. Door de coronacrisis is er ook geen ruimte, want er is veel geld nodig voor andere zaken, aldus de  premier.

De Nederlandse regering biedt het zorgpersoneel wel een eenmalige bonus van 1.000 euro netto aan voor het werk dat is verzet tijdens de eerste golf van de coronapandemie.

Belgen mogen weer naar Litouwen reizen

Belgen mogen vanaf woensdag opnieuw naar Litouwen reizen. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Litouwen verandert van code rood naar code oranje. De voorwaarden voor landgenoten die naar daar willen reizen blijven echter streng: ze moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan drie dagen. Daarnaast geldt een quarantaine van veertien dagen en wordt gevraagd om zich na aankomst te melden bij de lokale autoriteiten.

Ierland heeft dan weer verschillende dorpen in het centrum van het land in lockdown geplaatst wegens lokale uitbraken. Belgen kunnen daar dus niet meer naartoe. Het gaat om de graafschappen Kildare, Offaly en Laois.

Meer info in het artikel hieronder:

Iran telt al meer dan 20.000 coronadoden

In Iran is de symbolische grens overschreden van 20.000 dodelijke coronaslachtoffers. Dat meldt het Iraanse ministerie van Gezondheid. Het virus woekert al zes maanden in het land.

In het Midden-Oosten is Iran met voorsprong het ergst getroffen land.

Volgens het ministerie van Gezondheid, vielen er de voorbije 24 uur 153 nieuwe slachtoffers. Dat brengt het totaal op 20.125 dodelijke slachtoffers, volgens de officiële statistieken.

Ninove schrapt carnaval in 2021

Ninove beslist om volgend geen carnaval te laten plaatsvinden. "De stad krijgt extra middelen van de Vlaamse overheid om het lokale cultuurleven in deze coronatijden te ondersteunen", zegt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). "We zoeken uit hoe we met een deel van deze middelen ook de carnavalsgroepen kunnen compenseren."

Er zal op zondag 21 februari 2021 geen carnavalstoet zijn. "Niemand heeft een glazen bol", zegt schepen van Evenementen Marc Torrekens (Open VLD). "Maar als we de voorspellingen van de virologen mogen geloven, moeten we de vraag durven stellen of het opportuun is om in 2021 het grootste evenement van onze stad te organiseren."

Griekenland verstrengt maatregelen op Mykonos en in Halkidiki

De Griekse autoriteiten hebben nieuwe beperkingen opgelegd op het eiland Mykonos, in de Egeïsche Zee, en in de noordelijke streek Halkidiki, na een toename van besmettingen met het coronavirus. De maatregelen gaan vrijdag in voor een periode van minstens 10 dagen.

Feesten, markten en religieuze plechtigheden worden verboden. Restaurants mogen maximaal 4 mensen aan een tafel zetten, tenzij de mensen tot hetzelfde gezin behoren. Het dragen van mondmasker is verplicht in de openbare ruimte, zowel binnen als buiten.

Volgens het Europese centrum voor ziektepreventie ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) registreerde Griekenland de voorbije 14 dagen 24,4 besmettingen per 100.000 inwoners, net onder de grens van 25 die de Europese Unie trekt om een land als veilig te beschouwen.

Lokale contactopsporing in Kortrijk loopt vlot, zeggen de organisatoren

In Kortrijk en omstreken loopt de lokale contactopsporing volgens de organisatoren goed. Toch klagen ze over de gebrekkige samenwerking met het Vlaams contactcentrum. Omdat ze lokaal geen toegang hebben tot de centrale databank van Sciensano verrichten ze soms dubbel werk en is een efficiënte samenwerking onmogelijk. 

Lees meer in dit artikel:

Sociale media smoren complotvideo over coronapandemie in de kiem

Facebook, Twitter en YouTube reageren fors tegen de verspreiding van een onlinevideo die complottheorieën over de coronapandemie promoot. De makers maken al maanden reclame voor hun film. De trailer zou al miljoenen keren bekeken zijn. Ook in België ondernemen de socialemediabedrijven actie om de video te blokkeren.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen