Man in Kortenaken sterft aan wespensteek: "Je hoeft niet vanaf de geboorte allergisch te zijn, je kan het ook worden"

In Kortenaken is een vijftiger overleden na een wespensteek. Dat komt niet vaak voor. Meestal leiden wespensteken enkel tot kleine, weliswaar pijnlijke, zwellingen, maar soms kan er een allergische reactie optreden. Dat was vermoedelijk bij het slachtoffer het geval. "Ook mensen die niet van bij de geboorte allergisch zijn, kunnen dit later worden", waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat.

De man van 57 overleed dinsdag, volgens zijn familie kort nadat hij een wespensteek in de arm had gekregen.  De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten. De man had in het verleden ook al een allergische reactie gehad na een wespensteek, maar nooit al te ernstig.

In de zomer hebben mensen vaak last van wespensteken. Volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven kun je de gevolgen van die steken in drie categorieën verdelen. "Bij de meeste mensen blijft het bij een lokale reactie. Deze is zeer pijnlijk, maar zal na een dag of twee weggaan zonder dat er nood is aan een arts of medicatie. Een toxische reactie is gevaarlijker, dan kan je last krijgen van hoofdpijn, buikloop of zelfs bewustzijnsverlies. En in de ergste gevallen is er sprake van een allergische reactie. Dan reageert je lichaam zeer sterk op dat gif en als die mensen niet snel op een spoedgevallendienst geholpen worden, kunnen ze daar effectief aan overlijden."

Allergisch worden aan wespensteken

Slechts een klein aandeel van de bevolking is allergisch voor wespensteken, maar professor Tytgat maakt zich meer zorgen over mensen die door meerdere steken allergisch worden. “Mensen die in de zomer door een aantal wespen gestoken zijn en dan na twee of drie weken opnieuw een wespensteek krijgen, dat is gevaarlijk. Je hoeft niet vanaf de geboorte of genetisch allergisch te zijn, je kan het door omstandigheden ook worden”, aldus Tytgat.

Hij raadt mensen die al meerdere wespensteken hebben opgelopen aan om de maand nadien voorzichtig te zijn. “Het beste advies is: blijf rustig en adem duidelijk door de neus, zodat ze nooit in je mond kunnen terechtkomen. Als ze daar steken, kan een lokale zwelling zeer gevaarlijk worden en kan je zelfs stikken.” Verder adviseert hij mensen met een allergie of die meerdere wespensteken hebben gehad ook om een allergie-onderdrukkend geneesmiddel bij de hand te hebben om een eventuele allergische reactie af te remmen.

Meest gelezen